Wat is filosofie?

Wat is? Voorbeeld Onderzoek Meer weten?

voorbeeld   Wat is filosofie?

Filosofie betekent in het grieks: houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid). Een filosoof wil dus heel graag wijs, oftewel slim, worden! Wil jij dat ook? Dan ben je misschien wel een filosoof.

Wijs word je volgens filosofen niet wanneer je ergens een mening over hebt, maar  wanneer je ergens kennis over hebt. De oude filosoof Plato maakt dit onderscheid, tussen een mening (“doxa” in het grieks) en kennis (“epistèmè”). Een filosoof zoekt dus naar ware kennis. Iets wat waar is voor iedereen.

voorbeeld   Voorbeeld

De filosoof heeft een manier nodig om kennis te krijgen. Deze manier noemen we de “filosofische methode”. De filosofische methode is meestal een dialoog. In de dialoog spreek je met elkaar zoals Socrates dat deed, of zoals een klein kind dat doet; iemand geeft een mening, en jij vraagt steeds: “waarom is dat zo?”, “hoe zit dat dan?”. Door het beantwoorden van deze vragen probeer je tot kennis te komen.

   Onderzoek

“Rood is mooier dan blauw”. Is dit waar?
“Rood is een kleur”. Is dit waar?

Is er een verschil tussen een mening en kennis, als je naar deze twee stellingen kijkt? Wat is het verschil, denk je? Over welke dingen heb je een mening? Over welke dingen heb je kennis?

Dialoog – Socrates:
De filosofische methode

Bedenk een mening over de volgende stelling:
“Naar school gaan is leuk”

Ga in groepjes van twee bij elkaar zitten. Eén leerling vertelt zijn of haar mening. De andere leerling is Socrates, en hij of zij mag alleen maar vragen stellen. Probeer zo samen tot kennis te komen! Na 5 minuten wissel je van rol.

Doe dezelfde oefening met de volgende stelling:
“Het is goed om veel snoep te eten”

   Meer weten?

We behandelen filosofie aan de hand van de volgende vier onderwerpen. Klik op een van de onderwerpen en kom alles te weten over filosofie.

  1. Ethiek
  2. Metafysica
  3. Politieke en sociale filosofie
  4. Filosofische antropologie

Een Reactie op “Wat is filosofie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s