Metafysica (oud)

Wat is metafysica?

Metafysica gaat over de vraag wat er is in de werkelijkheid. We leren bijvoorbeeld allemaal klokkijken op school, maar wat is tijd eigenlijk? Bestaat het wel? En kunnen we zelf kiezen hoe we ons‍‍‍‍‍‍‍‍ gedragen of bepa‍‍‍‍‍‍‍‍alt God alles? Dit soort vragen worden besproken in het thema van de filosofie dat we “metafysica” noemen.

Onderzoek

Wat is “de werkelijkheid”, denk je? Wat hoort er bij de werkelijkheid? Is de werkelijkheid alles wat je kunt zien of zijn er ook dingen in de werkelijkheid die je niet kunt zien? Horen jouw gedachten bijvoorbeeld ook bij de werkelijkheid? Is de werkelijkheid voor jou iets anders dan voor je buurman of delen we allemaal dezelfde werkelijkheid?

Verdieping


Geloof je in paranormale gaven? Horen de ervaringen van Liesbeth en Juul bij de werkelijheid? Hoe kan het dat we op dezelfde plaats een andere ervaring hebben? Stel jij en je vriend zijn allebei in dezelfde kamer. Je vriend ziet daar een geest, maar jij ziet niets. Wie ziet dan de werkelijkheid? Waarom? Hoe zit dat met dromen, horen die bij de werkelijkheid? Hoe kun je dat zeker weten?

Het thema Metafysica behandelen we aan de hand van vier lessen:

1: Wat is tijd?
2: Bestaat God?
3: Teleologie: Heeft alles een bedoeling?
4: Determinisme: Ligt alles van tevoren al vast?

Handleidingen (link)