Junior Science Café

jsc pagina
Junior Science Café Dinsdag 11 Maart (’s avonds) Tijd: 18.00 Locatie: sociëteit de Harmonie in Tilburg Onderwerp: Kweekvlees

Er is een grote kans dat jullie weleens een hamburger eten of een andere vorm van rundvlees, draadjes vlees bijvoorbeeld. Dit bestaat uit spierweefsel en een beetje vet van koeien die speciaal voor dit doel worden gefokt en vet gemest. Koeien grazen in de wei en zien er gezellig uit. Er kleven echter ook een boel nadelen aan het houden van koeien en het is de vraag of we wel door kunnen gaan met op deze “ouderwetse” manier vlees te produceren. Zo eten koeien meer dan de helft van alle gewassen die worden gekweekt op en zetten ze maar een klein deel van dat voedsel om in voedsel voor mensen. Om onze magen en die van een groeiend aantal welvarende mensen in de wereld te vullen met vlees kan de voedsel voorziening aan andere mensen, in Afrika bijvoorbeeld, in gevaar komen. Bovendien stoten koeien een grote hoeveelheid broeikasgassen uit, dus ze zijn nog slecht voor het milieu ook. Tenslotte is het niet leuk voor de dieren om te worden gefokt, vet gemest en geslacht.

Wat kunnen we hieraan doen? Aan de universiteit van Maastricht ontwikkelen we een methode om met behulp van stamcellen, vlees te maken. Stamcellen zijn cellen die in de spier zitten en wachten tot de spier scheurt zodat ze deze scheur kunnen repareren. Ze gaan zich dan eerst vermenigvuldigen en vormen zich daarna om tot heuse spier, zodat deze weer goed kracht kan zetten. Dezelfde stamcellen kunnen we met een prikje in de bil van een koe afnemen en in het laboratorium mengen met voedingsstoffen. Ook dan gaan ze zich vermenigvuldigen en spier maken. Als dat goed lukt kunnen we van slechts enkele cellen heel veel vlees maken op een manier die beter is voor het milieu en natuurlijk beter voor de koeien. We zijn al klaar met de eerste hamburger, maar die is op dit moment nog wel heel erg duur: € 300.000! (De eerste computer, de ENIAC, kostte 2 miljoen dollar en kon minder goed rekenen dan je huidige mobieltje, dus we hebben goede hoop dat we het gekweekte vlees steeds goedkoper en beter kunnen maken).

De volgende stap is om gezonde hamburger te maken, zoals bijvoorbeeld een “Becel” hamburger. Stel je voor dat het lukt, ga jij dan een hamburger eten die in het laboratorium, of in een fabriek, is gegroeid? Veel mensen zeggen dat ze dat niet willen en jij zit er misschien ook niet naar uit te kijken.  Maar weet jij eigenlijk wel hoe jouw hamburger en frikandel nu worden gemaakt?

Nadat je dit junior science café hebt gevolgd wil je je frikandel meteen inruilen voor een gekweekte hamburger!… Maar daar moet je dan nog een beetje geduld voor hebben.

Zit je in groep 6, 7 of 8? Dan ben je vanaf 17.45 uur welkom in Sociëteit de Harmonie te Tilburg! Schrijf je nu in door een e-mail te sturen naar wkbrabant@gmail.com, want er is een beperkt aantal plaatsen! Het Science Café is van 18.00 uur tot 19.00 uur en je ouders kunnen vanaf een afstandje toekijken. Heb je nog vriendjes en vriendinnetjes die het ook leuk vinden om te komen, nodig ze dan gerust uit!

Vertel wel dat ze zich moeten aanmelden via het e-mailadres.
Vermeld in je opgave de volgende gegevens:
Je voor- en achternaam
De naam van je basisschool
De groep waar je in zit
Opgeven kan t/m 7 maart.  Meer informatie volgt na opgave.
Hopelijk tot 11 maart!