Inhoud en opbouw van de leerlijn Emoties

Leerlijn in het kort
Verliefd, blij trots, vrolijk: dat voelt goed! Maar je kunt ook verdrietig, jaloers, bang of boos zijn. Dat is minder leuk. Waarom hebben we al die gevoelens, al die emoties? Wat is het nut van jaloers zijn, spijt of heimwee hebben? En waarom is niet iedereen altijd vrolijk en gelukkig? Je leest alles over emoties en emotie-onderzoek in deze kennismakingmodule. Je leert bijvoorbeeld een nep-lach herkennen en je kunt zelf testen of je verliefd bent.

Het doel
Aan de hand van prikkelende onderwerpen met pakkende voorbeelden wordt kennis over (de werking van) emoties overgebracht. Veel kennis over Emoties, wordt gedeeld aan de hand van onderzoek. Wetenschappers hebben verschillende vragen over emoties. Zij zoeken bijvoorbeeld uit waarvan mensen spijt krijgen. Ze onderzoeken waarom mensen huilen en dieren niet. Ze gaan na wat er gebeurt in je hersenellen als je boos of blij bent. Ze testen hoe goed kinderen en volwassenen emoties herkennen. En proberen of je een robot kunt leren blij te kijken. Door deze module te volgen kun je Tilburgse onderzoekers helpen om antwoorden te vinden op de vraag waar kinderen om huilen.

Opbouw module
Allereerst wordt toegelicht waarom er emoties zijn, wat emoties zijn en hoe deze emoties werken. Vervolgens wordt het verschil tussen aangeboren en aangeleerde emoties beschreven aan de hand van meerdere voorbeelden en onderzoeken. Het uiten van emoties wordt behandeld aan de hand van drie subcategorieën: Lichaamstaal, huilen en kunstmatige emotie (robots en facereaders). De module wordt afgesloten met een verdieping in de veelvoorkomende emoties: spijt, geluk, schaamte en verliefdheid.