Filosofische Antropologie (oud)

Waarover gaat Filosofische antropologie?

Filosofische antropologie gaat over de vraag “wat is de mens?”. Het gaat erom dat je een omschrijving geeft van wat een mens precies is. Denk maar eens aan een tafel. Als je je de vraag stelt: wat is een tafel? Kom je misschien met het antwoord “een tafel is een blad met vier poten eronder, waar je dingen op kunt zetten”. Maar misschien bestaan er ook tafels met twee poten. Of tafels waar je helemaal niks op kunt zetten. Het is eigenlijk heel moeilijk om precies antwoord te geven op de vraag “Wat is een tafel?”. Probeer het maar eens! Nog veel moeilijker is het om een antwoord te geven op de vraag “Wat is de mens?”. Bij dit thema zullen we kijken naar mogelijke antwoorden die je op deze vraag kunt geven.

Onderzoek

Dialoog: probeer antwoord te geven op de vraag “wat is de mens?”. Probeer steeds als een iemand een antwoord geeft een uitzondering te bedenken waarvoor die regel niet opgaat. Bijvoorbeeld: als iemand zegt “de mens is een wezen met twee armen en twee benen” dan zou de uitzondering zijn: “er bestaan ook mensen met maar één been”.

Verdieping

Bekijk het filmpje. Het is een beetje slecht Nederlands, maar de antwoorden die deze vrouw geeft zijn wel interessant.

Denk jij ook dat mensen wezens zijn die het leven zin geven? Heeft het leven voor een dier, bijvoorbeeld een hond of een kat, geen zin? Ben je het met Valeriya eens dat slechte mensen er moeten zijn, zodat de wereld in balans blijft? Waarom wel of niet? En wat voor zin heeft jouw leven?

Het thema Filosofische Antropologie behandelen we aan de hand van vier onderwerpen:

1: Wat is de mens?
2: Lichaam of geest?
3: Wat gebeurt er als je dood gaat?
4: Ben je een jongen of een meisje?

Handleidingen (link)