Stap 5

Wat denken jongeren in Europa over opvoeden?

We hebben jongeren in drie Europese landen gevraagd wat zij belangrijk vinden in de opvoeding. Lees de drie antwoorden goed door. Welk antwoord hoort volgens jou bij Jakub uit Slowakije, welke tekst bij Bram uit Nederland en wat zegt Ali uit Turkije? Denk daarvoor nog eens goed na over de uitleg bij de kaarten hiervoor. Bespreek met je ouders, een vriend(in) of buurman in de klas, tot welke oplossing je bent gekomen en waarom.

Slowakije

Nederland

Turkije

 

Als je denkt dat je het heel erg lastig gaat vinden, dan kunnen wij je wel een beetje op weg helpen. De drie jongens hebben verschillende opvoedwaarden op volgorde gezet van belangrijkheid voor hen. Gebruik de top vijf die bij de jongens hoort voor een klein beetje hulp.

JakubBelangrijke opvoedwaarden Yakub

BramBelangrijke opvoedwaarden Bram

AliBelangrijke opvoedwaarden Ali

“Gehoorzaamheid, goede manieren. Ik denk dat een familie hun kinderen moet leren gehoorzaam te zijn, en wat goede manieren zijn. Tolerantie en respect voor anderen zijn ook kwaliteiten die door de familie moeten worden aangeleerd. Ik denk ook dat onzelfzuchtigheid belangrijk is, want het is niet goed als een kind egoïstisch is. Ik houd niet van egoïstische mensen, dus mensen moeten niet egoïstisch zijn. Wat betreft religie, dat ligt aan de familie. Een familie die niet gelovig is zou hun kinderen ook niet religieus opvoeden, maar een familie die wel religieus is leert hun kind het geloof. Ook begrip naar mensen toe is tegenwoordig nodig omdat mensen begripvol naar elkaar moeten zijn.”

Wie denk jij dat deze bovenstaande tekst gezegd heeft? Bekijk hier het antwoord! 

“Ten eerste denk ik dat kinderen hoe dan ook aangespoord moeten worden om thuis goede manieren te leren. Goed gemanierde individuen kunnen namelijk beter en hechter contact opbouwen met andere mensen. Zo kunnen ze in de toekomst een effectievere en nettere manier van communiceren gebruiken en een professionele vorm van omgang ontwikkelen
Ten tweede wil ik verantwoordelijkheid noemen, omdat ieder mens een gevoel van verantwoordelijkheid voor zichzelf en anderen zou moeten hebben. Mensen die dit niet hebben mogen ook geen voordeel hebben van de maatschappij. De familie zou kinderen moeten leren om hard te werken omdat hard kunnen werken in iedere levensfase een belangrijke eigenschap is. Kinderen zullen er later achter komen dat dit later in hun voordeel werkt en zo kunnen ze een betere toekomst hebben.
Ten derde wil ik religieus geloof noemen. Ieder individu zou van binnen een spirituele waarde moeten hebben zodat ze hiernaar kunnen leven. Daarom zouden kinderen een spiritueel, religieus geloof moeten worden gegeven. Ik vind dat het aan de familie is om hun geloof aan de kinderen door te geven.
Ten slotte wil ik het sparen van geld noemen. Ieder mens moet geld sparen. Geld sparen is nodig om een land op te bouwen. Het sparen van geld zou zowel binnen het gezin als in het land gegarandeerd moeten worden.”

Wie denk jij dat deze bovenstaande tekst gezegd heeft? Bekijk hier het antwoord! 

“Geld sparen moet je je kinderen sowieso bijbrengen want als je dat niet doet zouden ze alles in een keer uitgeven en dat is niet goed want ze moeten later ook zelf met geld om kunnen gaan. Goede manieren, want met goede manieren kom je veel verder. Als je naar een bedrijf gaat later, bijvoorbeeld voor een sollicitatie en je hebt geen goede manieren, weinig kans dat je dan wordt aangenomen. Hard werken ook helemaal niet verkeerd, want wie niet hard werkt die wordt er (ook natuurlijk) uitgegooid, dus dat komt ook later weer van pas. Als je niet hard werkt dan word je daar de hele tijd op aangesproken, mogen mensen je niet, noemen ze je lui en als je gewoon hard werkt heb je kans op opslag, heb je kans op beter werk, je bereikt er gewoon meer mee. Vastberadenheid, doorzettingsvermogen dat is altijd meegenomen. Lukt er iets niet dan kan je het of weggooien en boos worden, maar daar schiet je niks mee op. Dus als je dan gewoon vastberaden bent dan kun je gewoon doorgaan totdat het wel lukt. Want misschien zie je 1 foutje over het hoofd en het zou zonde zijn als je dan meteen alles weggooit terwijl het misschien iets heel moois had kunnen worden.

Tolerantie en respect voor anderen dat is ook heel belangrijk (natuurlijk), want als je geen tolerantie hebt (ja hoe moet ik dat zeggen) dan heeft de ander dat ook niet voor jou. Hetzelfde geldt voor respect. Want je moet gewoon normaal omgaan met mensen dan gaan zij ook normaal om met jou. En als je dan bijvoorbeeld een keer in moeilijkheden zit, dan helpen ze jou en heb je dat allemaal niet (respect tolerantie). Dus het helpt je verder als je groot bent, zo houd je vrienden over en anders niet.”

Wie denk jij dat deze bovenstaande tekst gezegd heeft? Bekijk hier het antwoord! 

Bij iedereen (Jakub, Ali en Bram) vind je goede manieren terug. Dat wordt in alle Europese landen heel belangrijk gevonden. Bij alle drie vind je een mix van meer traditionele en meer moderne opvoedwaarden. Traditionele opvoedwaarden zijn waarden die van oudsher belangrijk werden gevonden en bijvoorbeeld door autoriteiten als de kerk of de koning aan iedereen werden opgelegd zoals gehoorzaamheid, hard werken, spaarzaamheid, geloof. Moderne opvoedwaarden zijn waarden die meer te maken hebben met iemand eigen inzicht: bijvoorbeeld tolerantie en verantwoordelijkheidsgevoel.

Let op!

Extra:
Ben je nieuwsgierig geworden naar Bram, Ali of Jakub? Zou je willen weten, hoe zij leven en wat zij doen? Bekijk dan hun homestory (klik op het huisje links onder) en volg een dag uit hun leven.

! Stel, dat jij gevraagd zou worden om een dag uit jouw leven te filmen voor jongeren in een ander land: hoe zou jouw film er dan uit zien? Misschien is er een camera op school en kun je ook zo’n filmpje maken !

 

→ Je hebt nu alles van deze module gezien. We willen jou nu graag om hulp vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s