Stap 4

Hoe kunnen we de kaarten verklaren?

Nu weet je hoe je de kaart kunt lezen, maar grote kans dat je het nog niet helemaal begrijpt. Dat is hartstikke logisch want ook heel veel volwassenen vinden dat lastig. Hoe kan het bijvoorbeeld dat er zoveel verschillen zijn in landen die zo dicht bij elkaar liggen? Inge Sieben gaat een aantal mogelijke verklaringen geven voor de verschillen die je ziet.

Verklaring 1: De welvaart in een land bepaalt voor een deel hoe mensen in dat land over opvoeding denken.” Hoe dat zit legt Inge Sieben kort uit in dit filmpje.

Verklaring 2: De geschiedenis van een land bepaalt voor een deel hoe mensen in dat land over opvoeding denken. Deze verklaring zal Inge Sieben korte uitleggen in dit filmpje.

Verklaring 3: De soort mensen die in een land wonen bepalen hoe dat land denkt over opvoeding. Deze verklaring zal Inge Sieben kort uitleggen in dit filmpje.


Wel of niet hard werken

Zoals je bij de verklaring van de vorige kaart hebt kunnen zien is de welvaart in een land (hoe rijk men is) een mogelijke verklaring waarom mensen de opvoedwaarde ‘geloof’ belangrijk vinden. Maar deze verklaring gaat niet altijd voor alle opvoedwaarden op. Kijk maar eens naar de twee kaarten hieronder. In de linkerkaart hebben mensen met een laag inkomen (arme mensen) aangeven hoe belangrijk zij de opvoedwaarde ‘hard werken’ vinden en in de rechterkaart geven mensen met een hoog inkomen (rijke mensen) antwoord op de vraag hoe belangrijk zij de opvoedwaarde ‘hard werken’ vinden. En wat zie je ……? De kaarten verschillen helemaal niet zoveel van elkaar!

Kaart 2

Zie je dat er bijna geen verschillen zijn hoe arme en rijke mensen over deze vraag denken? Bij deze opvoedwaarde spelen persoonlijke omstandigheden (hoe rijk de mensen zijn) dus geen grote rol bij het belangrijk vinden van hard werken bij het opvoeden van kinderen.

Toch, als je de twee kaarten vergelijkt, zie je niet alleen overeenkomsten, maar ook verschillen tussen sommige landen in Europa. Je ziet bijvoorbeeld iets meer donkerrode landen in de linkerkaart. Waarom er verschillen zijn proberen wetenschappers te onderzoeken. Heb jij hier zelf een verklaring voor?

Wij hebben wetenschapper Inge Sieben gevraagd of zij een mogelijk antwoord weet:

geloof

Extra Vraag: Je hebt nu een korte uitleg gehad over hoe de kaarten verklaard kunnen worden. Bij deze vraag gaan we nog een stapje verder. Bekijk nog eens de kaart die je eerder gezien hebt. De verklaring van het verschil tussen rijke en arme landen gaat bij Italië niet op. Je ziet namelijk in de kaart dat mensen in Italië geloof veel belangrijker vinden bij het opvoeden (Italië is donkerder gekleurd) dan bijvoorbeeld mensen in Spanje of Frankrijk. En dat terwijl Italië even rijk is. Kun jij een verklaring bedenken voor de donkere kleur van Italië?

Kaart 1

Diezelfde vraag (Hoe kun je verklaren dat mensen in Italië geloof belangrijker vinden dan even rijke landen eromheen) hebben verschillende wetenschappers zichzelf ook gesteld. Hieronder staan drie mogelijke verklaringen. Deze verklaringen worden toegelicht door Inge Sieben.

Verklaring 1: Het aantal gelovigen in Italië, Spanje en Frankrijk verschilt heel erg.

Verklaring 2: Middenin Italië ligt het Vaticaan.

Verklaring 3: De geschiedenis bepaalt hoe mensen over geloof denken.

→ Ga verder naar stap 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s