Stap 3

Atlas van Europese Waarden: opvoeding

Wat is de Atlas van Waarden in Europa?

Wat mensen belangrijk vinden kan per land verschillend zijn en dat is erg interessant. Omdat Europa een verzameling is van verschillende landen kan er op deze manier onderzoek worden gedaan naar wat we eigenlijk onder ‘Europa’ (of Europese normen en waarden) verstaan. De antwoorden van het onderzoek onder de inwoners van de verschillende landen kun je niet alleen in staafdiagrammen, maar ook in kaarten laten zien. Deze kaarten heten: De Atlas van Waarden in Europa.

Als je benieuwd bent hoe de Europeanen denken over verschillende normen en waarden dan kun je alle kaarten bekijken en vergelijken op www.atlasofeuropeanvalues.eu (Later zullen wij je uitleggen hoe je deze kaarten kunt vinden).

vlag europa

 Wie bedoelen we met de inwoners van een land?

Misschien heb je al een kijkje genomen bij de kaarten en heb je gezien dat er heel erg veel verschillende soorten kaarten zijn. Omdat deze kaarten soms erg lastig te begrijpen zijn, zullen wij een paar belangrijke kaarten uitleggen. Dit gebeurt aan de hand van korte verhaaltjes en filmpjes. Als je in deze module verder leest en kijkt wordt het duidelijker hoe de kaarten verklaard kunnen worden.

Kijk eens goed naar de kaart van Europa die hieronder afgebeeld is. De kaart laat zien of men geloof belangrijk vindt bij het opvoeden. Je ziet hoe zeer de inwoners van een bepaald land geloof in de opvoeding een belangrijke waarde vinden. Het is eigenlijk heel erg moeilijk om de kaart in een keer te snappen, vind je niet? We zullen daarom kort even beschrijven wat je allemaal kunt zien in de kaart.

Kaart 1

Als je naar de kaart kijkt, zie je dat er grote verschillen tussen de landen zijn. Hoe donkerder het land gekleurd is, hoe meer de inwoners in dat land geloof belangrijk vinden bij het opvoeden. In de meeste West- en Noord-Europese landen (zoals Nederland, België, Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden en Noorwegen) vinden mensen geloof niet zo belangrijk bij het opvoeden. In sommige landen van Oost-Europa (bijv. Rusland, Wit-Rusland, Armenië) ook niet. Maar in veel landen in Midden-Europa (Polen, Slowakije, Hongarije) vindt mensen geloof wel redelijk belangrijk bij de opvoeding. Het meest belangrijk vindt men geloof in Italië, Kroatië, Bosnië & Herzegovina, Moldavië, Georgië, Griekenland, Azerbeidzjan en Turkije.

Wil je kaarten over de andere opvoedwaarden bekijken? Klik dan op deze link en kijk bij familie. Je kunt ook zelf een kaart maken.

Vergeet op de website niet de Nederlandse taal in te stellen. Dit kan je doen door op de Nederlandse vlag te klikken aan de onderkant van de pagina.

 

→ Ga verder naar stap 4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s