Stap 2

Onderzoek naar Europese waarden en normen

We weten nu wat jij belangrijk vindt. Maar weet je ook wat waarden en normen zijn? Omdat wij in dit hoofdstuk heel erg veel over waarden en normen praten, zullen wij kort even uitleggen wat we meestal met waarden en normen bedoelen:

waarden normen gedrag
Waarden
Waarden zijn idealen: ideëen over wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld gelijkheid tussen mannen en vrouwen of vrijheid van godsdienst.


Normen
Normen zijn gedragsregels: regels waaraan je je wilt houden. Omdat je bepaalde waarden belangrijk vindt, vind je ook dat mensen zich aan bepaalde regels moeten houden. Deze regels noemen we normen.

EuropaOm te weten wat mensen in Europa belangrijke waarden en normen vinden heeft Inge Sieben samen met heel veel andere wetenschappers uit verschillende Europese landen vragen gesteld aan Europeanen. Bijna 70.000 Europeanen uit 47 landen hebben meegedaan aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst stond vol met vragen om te achterhalen wat de mensen belangrijke waarden in het leven vinden, bijvoorbeeld op het gebied van religie, werk, politiek maar ook familie.

De echte vragenlijst is heel erg lang, maar om je een idee te geven hoe de vragenlijst er ongeveer uitzag, kunnen je een test doen. Aan het einde van de test krijg je te zien welke opvoedwaarden jij belangrijk vindt. En we laten ook zien welke waarden voor de inwoners van Nederland en een aantal andere Europese landen belangrijk zijn.

Doe hier de test.

Als je de test gedaan hebt weet je welke opvoedwaarde jij zelf het belangrijkst vindt. De resultaten van het grote Europese onderzoek naar waarden en normen laten ook zien hoe de gemiddelde Nederlander denkt. We hebben voor je opgezocht hoe de gemiddelde Nederlander over deze vier eigenschappen (goede manieren, tolerantie, onafhankelijkheid en gehoorzaamheid) denkt.

20% betekent dat 20 van de 100 mensen in dat land dit een belangrijke opvoedwaarde vinden

87% van de Nederlanders vindt goede manieren in de top-vijf thuishoren van belangrijke eigenschappen om kinderen aan te leren
85% van de Nederlanders vindt tolerantie in de top-vijf thuishoren van belangrijke eigenschappen om kinderen aan te leren
48% van de Nederlanders vindt onafhankelijkheid thuishoren in de top-vijf van belangrijke eigenschappen om kinderen aan te leren
29% van de Nederlanders vindt gehoorzaamheid thuishoren in de top-vijf van belangrijke eigenschappen om kinderen aan te leren

Laat ook één van je ouders, een goede vriend(in) of klasgenoot de test doen. Het kan zijn dat de resultaten precies hetzelfde zijn, maar het kan ook zijn dat jullie heel erg verschillen in wat jullie belangrijk vinden.

In het volgende filmpje geeft Inge Sieben mogelijke verklaringen voor de verschillen en overeenkomsten tussen je ouders, vriend(in) en klasgenoot:


Niet alle inwoners van de verschillende landen in Europa vinden dezelfde waarden belangrijk. Hieronder zie je dat de inwoners van België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Noorwegen en Polen over de vier opvoedwaarden uit de test soms heel anders denken.

In de staven van de staafdiagram staan cijfers. Deze cijfers geven aan hoeveel procent van de inwoners van dat land vindt dat goede manieren behoort in de top-5 van belangrijkste waarden van dat land. Je ziet bijvoorbeeld dat de inwoners van Polen en Frankrijk goede manieren minder belangrijker vinden bij het opvoeden dan de inwoners van Ierland en Nederland.

 Goede manieren    Goede manieren

  Tolerantie               Tolerantie

 Onafhankelijkheid  Onafhankelijkheid

 Gehoorzaamheid    Gehoorzaamheid

 

→ Ga verder naar stap 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s