Verliefd – Vlinders in je buik

Wat is?      Voorbeeld      Onderzoek?      Verdieping?      Meer weten?      Test?

Question 2 blauw Wat is?

Onvoorspelbaar verlangenFoto 48
Ken je het? Vlinders in je buik? Het gevoel dat iemand anders helemaal geweldig is? Dat je alleen aan hem of haar kunt denken en dat je het liefst elke minuut bij hem of haar wilt zijn? Verliefdheid is een en al emotie, zou je denken. Het is soms zo sterk dat je er niet van kunt eten en slapen. Je wordt er blij en uitgelaten van. Smóórverliefd ben je dan.

Maar het rare is …. verliefdheid is geen emotie volgens wetenschappers. Het is géén basisemotie zoals angst, woede of vreugde. Het is ook geen complexe emotie zoals schaamte, jaloezie of schuld. Waarom niet? Omdat je bij verliefdheid geen situatie kunt voorstellen waarin de emotie ontstaat. Ontsnapt er een tijger uit de dierentuin dan is iedereen bang. En van een groot cadeau wordt iedereen blij. Emoties zijn dus te voorspellen, maar verliefdheid niet. Je kunt denken aan een jongen en meisje, aan kaarslicht en romantische muziek. Maar dat hoeft helemaal niet te werken. Voor verliefdheid moet je maar net de twee juiste personen treffen. Verliefdheid is onvoorspelbaar.

Nog een reden waarom verliefdheid niet past in het rijtje emoties. Emoties duren meestal kort en zijn aan tijd gebonden. Je kunt vertellen dat je gisteren om kwart voor drie even boos was, omdat je eerst boodschappen moest doen voordat je op de tablet mocht. Maar probeer deze zin eens aan te vullen: Gisteren was ik om kwart voor drie verliefd omdat …. Nee, dat werkt niet.

Foto 49Dus eigenlijk moeten we het in deze module niet over verliefdheid hebben. Doen we lekker toch, want verliefdheid dat voel je wel. Verliefdheid maakt je blij (of bedroefd als hij jammer genoeg niet wordt beantwoord).

Kijk ook eens deze aflevering van kinderprogramma Willem Wever. Ze beantwoorden de vraag Waar komen vlinders in je buik vandaan?

voorbeeld Voorbeeld

Knikkende knieën
Typische verliefdheidsymptomen:

 • Eindeloos kunnen praten over hem/haar
 • Vol energie zijn
 • Willen zoenen en vrijen
 • Vlinders in je buik
 • Versnelde hartslagFoto 50
 • Uitgelaten zijn: zingen, dansen, huppelen
 • Dagdromen over hem/haar
 • Vergeten te eten
 • Zenuwachtig zijn als hij of zij in de buurt is
 • Blozen
 • Niet kunnen slapen
 • Je niet kunnen concentreren op school

zoek-verdieping oranje Onderzoek

Verslaafd
Foto 51De Amerikaanse antropoloog Helen Fisher onderzoekt wat verliefdheid is. Een paar jaar geleden vroeg ze verliefde mensen in een hersenscanner te gaan liggen. Ze wilde weten wat er verandert in de hersenen als je verliefd bent. Ze liet de verliefde mensen afwisselend een foto zien van degene waar ze verliefd op waren en van willekeurige mensen. Fisher zag duidelijk dat een stukje hersenen dat nucleus caudatus heet heel actief is wanneer verliefde mensen naar een foto van hun geliefde kijken. Het stofje dat dit gebiedje aan het werk zet heet dopamine. Fisher denkt dat dopamine de knikkende knieën, vlinders en huppeldrang bij verliefdheid veroorzaakt. Het geeft eenzelfde soort effect als de drug speed: je krijgt er veel energie van! Het verklaart ook een beetje de heftigheid van liefdesverdriet. Je lichaam moet een beetje afkicken wanneer de verliefdheid niet van twee kanten komt.

Maar daarmee is het geheim van verliefdheid zeker nog niet opgelost. Hoe komt het dat we dopamine gaan maken bij die ene persoon? En van dopamine slikken, wordt je nog niet verliefd. En het helpt niet tegen liefdesverdriet. En naast dopamine blijken ook andere stoffen belangrijk: serotonine en noradrenaline om er maar eens twee te noemen.

Er is nog veel te onderzoeken aan verliefdheid ….

zoek-verdieping rood Verdieping

Overleven
Verliefdheid is geen emotie volgens wetenschappers. Maar wat is het dan wel? Volgens een bekende Amerikaanse antropoloog, Helen Fisher, is verliefdheid een drive, een drang. Andere drives zijn honger, dorst en pijn. Honger zorgt ervoor dat je eet. Dorst zorgt ervoor dat je drinkt. Pijn zorgt ervoor dat je een wond opmerkt en verzorgt.

Foto 52Drives zorgen er dus voor dat je goed voor jezelf zorgt, dat je overleeft. Zelf zou je dorst denk ik ook geen emotie noemen. Verliefdheid is ook een drang zegt Fisher, want het zorgt ervoor dat je een partner vindt, waarmee je samen kinderen zou kunnen krijgen. Zo overleeft de mensheid.

Maar wisten we niet beter dan zou je met een flinke verliefdheid toch naar de dokter gaan. Rare tintelingen in je lijf, geen eetlust, je niet kunnen concentreren, ’s nachts wakker liggen, knikkende knieën, blozen, stotteren. Vierhonderd jaar geleden dachten artsen er echt zo over. Bij verliefdheid zou het bloed rondom het hart gaan koken waardoor er schadelijke stoffen in de hersens kwamen. Daarom gedragen verliefden zich zo ‘vreemd’. De bekende psychiater Sigmund Freud (1856-1939) noemde verliefdheid een niet-ziekelijk waanidee. Een smoorverliefd persoon vindt werkelijk alles geweldig aan zijn geliefde. En dat kan natuurlijk niet kloppen, iedereen heeft ook minder leuke kanten en maakt fouten. De Tamils in Zuid-India noemen verliefdheid mayakkam wat bedwelmend, verward en wanhopig betekent.

Information Meer weten

Waarom verliefd?
Foto 53Verliefd zijn is fijn. Zeker als die ander ook verliefd is op jou! Jullie willen veel bij elkaar zijn en leuke dingen doen. Ook wil je elkaars lichaam leren kennen. Je wil zoenen, knuffelen, elkaar vasthouden en aanraken. Verliefdheid , zo beschrijft de Tilburgse professor Ad Vingerhoets, is een kenningsmakingsperiode, een spoedcursus elkaar leren kennen. Het doel is uitvinden of je van elkaar kunt houden. Of je bij elkaar past en samen in de toekomst een fijn gezin kunt worden. Als dat zo is dan vermindert de verliefdheid. Het vlindergevoel gaat langzaam over in het veel rustigere ‘houden van’. Verliefdheid blijkt namelijk maximaal een jaar tot anderhalf jaar te duren.

Het kan helaas ook zijn dat die ander toch minder leuk is dan je dacht. Of dat die ander jou na een poosje minder leuk vindt dan hij of zij dacht. Dat is natuurlijk niet leuk en het kan groot liefdesverdriet geven! Misschien help dit: Hoe overleef jij liefdesverdriet?

ATest

Verliefd?
Op internet zijn talloze testjes te vinden over verliefdheid. Wil je er een doen? Kies maar uit:Foto 54

 

Je bent aanbeland bij het einde van de module Emoties.

Wees niet getreurd, we hebben namelijk ook nog een module Filosofie en een module Europese Normen en Waarden.

Kom ook regelmatig een keer terug naar onze Kinderkennisbank, want binnenkort volgt er weer een leerzame nieuwe module!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s