Lichaamstaal

Wat is?      Voorbeeld      Onderzoek      Verdieping      Test

Question 2 blauw Wat is?

Praten zonder woorden
Kijk eens naar dit filmpje!

Snap jij hoe deze kinderen zich voelen? Zonder woorden kunnen we heel veel zeggen! Dat ‘praten zonder woorden’ heet lichaamstaal. Iemand die huppelt zegt: ‘Ik ben vrolijk’ en iemand die huilt ‘ik ben verdrietig’. Baby’s en kleine kinderen hebben alleen maar lichaamstaal omdat ze nog niet kunnen praten. Zij huilen, lachen en strekken hun armpjes uit. Zo ‘praten’ ze met hun ouders.

Maar ook als je kunt praten, is lichaamstaal belangrijk. Stel dat iemand naast je erg schrikt. Zijn lichaam verstijft, deinst achteruit en zijn ogen worden groot. Jij begrijpt dan ook meteen: er is iets gevaarlijks aan de hand. Wegwezen hier! Zo bescherm je elkaar. Je ziet namelijk veel sneller dat iemand vreselijk bang is dan dat hij het kan zeggen. Je reageert er op in een reflex.

Lichaamstaal is ook erg handig als je niet goed weet hoe je moet zeggen wat je voelt. Sommige emoties zijn nu eenmaal moeilijk in woorden uit te drukken. Een ander kan dan toch aan je gezicht zien wat er aan de hand is. Blozende wangen zeggen dat je je schaamt. Met een boos gezicht laat je weten dat je het helemaal niet leuk vindt.

Lichaamstaal kan ook extra informatie geven aan je woorden. Als iemand blij vertelt dat PSV met 2-0 heeft gewonnen van Willem II, dan weet je meteen dat hij of zij PSV-fan is. Maar zegt iemand de zin met bedroefd gezicht, dan snap je dat het een teleurgestelde fan van Willem II is.

Foto 21

Het gezicht is heel belangrijk in lichaamstaal. Je geeft er duidelijke signalen mee. Er lopen veel spieren rond de neus, ogen, mond en onder je wangen die samenwerken om je gezicht een bepaalde uitdrukking te geven. Je ogen, je wenkbrauwen, je mondhoeken, je kaken, allemaal doen ze mee. Een goede acteur heeft die spieren goed onder controle zodat hij veel rollen kan spelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de vele gezichten van deze acteur.

voorbeeld Voorbeelden

Lachen of huilen
Er zijn vele manieren om met je lijf iets te zeggen, hieronder een lijst. Weet jij er nog meer?

 • Blozen
 • Ogen wegdraaien
 • Fronsen
 • Grote ogen opzetten
 • Huilen
 • Knipogen
 • Kokhalzen
 • Lachen
 • Lippen op elkaar persen
 • Neus optrekken
 • Pruillip
 • Schouders laten hangen
 • Vuisten ballen
 • Wenkbrauwen optrekken

zoek-verdieping oranje Onderzoek

Boos of bang?
Je gaat weer een testje doen. Je krijgt vier foto’s te zien van een man. Zeg bij elk plaatje snel (probeer het binnen drie seconden) of de man die je ziet boos of bang is. Let goed op het gezicht!

Doe de test!

Nog een testje doen? Klik hier.

zoek-verdieping rood Verdieping

Leugendetectie
Nu komen we bij lichaamstaal voor gevorderden!

Vaak proberen mensen hun emoties te verbergen. Jij vast ook. Je krijgt bijvoorbeeld een suf verjaardagscadeau, maar dat wil je je lieve oma niet laten merken. Of je bent heel teleurgesteld over de verloren kampioenswedstrijd, maar huilen? Nee, dat doe je als stoere meid niet.

Mannen zijn overigens meestal beter in emoties verbergen dan vrouwen. Waarschijnlijk komt dat omdat ze meer oefenen. Als ze hun woede of verdriet laten zien wordt snel gezegd: ‘Ben jij nou een grote jongen?’

Foto 22Mensen die hun teleurstelling willen verbergen, doen dat vaak door juist te lachen. Maar wie goed kijkt, ziet het verschil tussen een echte, spontane lach en ‘gemaakt’ lachen. Bij een echte lach knijp je je ogen een beetje dicht waardoor er lachrimpeltjes ontstaan naast je ogen en je wangen omhoog gaan. Mensen die doen alsof trekken hun mondhoeken wel omhoog, maar krijgen geen rimpeltjes. Wist je dat mensen die een spelletje verliezen meestal neplachen! Veel mensen kunnen namelijk niet tegen hun verlies, maar dat willen ze niet laten merken.

Wil jij testen of je een neplach kan onderscheiden van een echte lach, doe dan deze test. De test is helaas in het Engels. Snap je niet wat je moet doen, vraag dan even hulp aan een volwassene. Succes!

Bij liegen verberg je ook je gevoel. Je had wél dat laatste roomsoesje opgegeten, maar zegt van niet. Of je zegt dat je mobiel nog op school ligt, maar je hebt hem stiekem onder je kussen liggen.

Zien of iemand liegt is lastig. Maar, tenzij je een hele goede leugenaar voor je neus hebt, kan het wel! Want iemand die liegt is altijd een beetje bang betrapt te worden. Hij kijkt bijvoorbeeld naar de lucht in plaats van in je ogen. Probeer een neplach te ontdekken of kijk of iemand met zijn handen frunnikt.

Nog een test doen? Klik hier (let maar niet op de wat ingewikkelde taal).

ATest 

Smiley

doe ff normaal joh Wanneer je dit berichtje op je telefoon krijgt, klinkt dat nogal onaardig. Hebben jullie ruzie? Maar bij dit bericht maak je je vast geen zorgen: doe ff normaal joh ;-)

Mensen gebruiken vaak een ;-) in sms’jes en whatsappjes om aan te geven dat ze het vriendelijk bedoelen. Zonder een glimlach erbij, kun je het bericht verkeerd opvatten.

Vergelijk ook maar eens: nee, ik kan niet met: nee, ik kan niet :(

Het eerste berichtje klinkt nogal koud en koel. Bij het tweede zie je dat de afzender het erg jammer vindt.

Een knipoog ;-) of smiley :) zijn emoticons. Het zijn symbolen (Engels: icons) die emoties uitdrukken. Ze zijn erg populair. Op veel smartphones heb je naast het gewone toetsenbord ook een smiley-‘toetsenbord’ om je berichten mee te maken.

Wist je dat Japanners andere emoticons gebruiken dan Nederlanders? De Japanse emoticons staan ‘rechtop’, en de ogen krijgen veel meer nadruk dan de mond. Zo is ^-^ een lachend gezicht en ;-; een huilend gezicht.

Ken jij veel emoticons? Doe hier de test!

Nog meer emoticons leren? Bekijk dit emoticons woordenboek.

Ga verder naar ‘Huilen‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s