Kunstmatige emotie

Wat is?      Voorbeeld      Onderzoek?      Verdieping?

Question 2 blauw Wat is?

Vriendelijke computer
Foto 28Wie praat tegen een tablet of laptop krijgt geen antwoord terug. ‘Praten’ met een computer gaat via het toetsenbord. Je tikt in een zoekblokje ‘films Tilburg’ in en de computer geeft je als antwoord een link naar de filmagenda van deze week.

In de toekomst gaat dat anders denkt iedereen. In science fiction films zie je dat al. Er zijn robots zoals Data in Star Trek die als mensen bewegen en praten. En de hoofdcomputer van een ruimteschip is een vriendelijk vrouwengezicht op een groot scherm waarmee je als een mens kunt overleggen.

Er zijn al robots die op mensen lijken. Een voorbeeld is de Japanse Actroid. Ze kan praten en lopen en ziet er uit als een mooie jonge Japanse. Kijk maar eens naar dit filmpje. Toch zie jij al snel dat ze geen echt mens is. En als je Japans kunt, hoor je het waarschijnlijk ook.

Praten doe je met je hele lijf zoals je leert (of al hebt geleerd) in het onderdeel Lichaamstaal. Actroid oogt nog wat houterig. Ook blijft ze glimlachen als jij boos wordt. Dat jij boos bent, ziet ze namelijk nog niet. Hoe leer je een computer emoties te herkennen en er juist op te reageren? Wanneer jij huilt, moet je huisrobot immers niet informeren of je pizza wilt.

voorbeeld Voorbeeld

Een lachende robot

Foto 29Ken je ze? De snelheidsmeters langs de weg die niet alleen aangeven hoe hard de auto rijdt, maar ook een smiley laten zien. Een bedroefd gezichtje wanneer de auto te hard rijdt, een blij gezichtje wanneer de chauffeur zich keurig aan de snelheid houdt. Deze lachende snelheidsmeter is een heel simpel voorbeeld van hoe een computer emotioneel kan reageren op mensen (of eigenlijk op auto’s bestuurd door mensen).

Nog een voorbeeld van een emotionele robot:

De robotzeehond Paro. Paro is een knuffelbeest dat knorrende geluidjes maakt en zacht beweegt als hij wordt geaaid. De zeehond is gemaakt als gezelschapsdier voor demente ouderen. Zij kunnen niet meer zorgen voor een huisdier, maar er zo wel van genieten. De robot reageert op aanraking, geluid, licht, temperatuur en de stand waarin hij wordt gehouden. Van de makers mag je het geen knuffelbeest noemen, het is een therapeutische robot. Mensen worden er rustig en blij van.

Foto 30En dit is Leonardo, een robot van het Amerikaanse onderzoeksinstituut MIT. Leonardo begrijpt een beetje Engels en is ontworpen om zo menselijk mogelijk te reageren. In en om zijn gezicht zitten 32 bewegende delen om zoveel mogelijk emoties tot uiting te brengen. Wellicht had je het al gedacht: filmmakers zijn erg geïnteresseerd in Leonardo. Zij betalen mee aan het onderzoek naar deze schattige robot. Op dit filmpje (sorry, alleen in het Engels) zie je Leonardo kennis maken met Elmo en Koekiemonster. Elmo is aardig, vertelt de man, maar Koekiemonster steelt koekjes. Kijk naar Leonardo’s reactie.

zoek-verdieping oranje Onderzoek

Blije lichtjes
Begrijpen mensen de emotie op een ‘computergezicht’ dat bestaat uit maar 66 lichtpuntjes? Dat vroegen onderzoekers uit Tilburg en Eindhoven zich af. 66 lichtpuntjes op een computer laten bewegen is namelijk een stuk eenvoudiger dan een compleet gezicht.

De onderzoekers filmden blije en boze gezichten en vertaalden die in een gezicht van lichtpuntjes. Toen lieten ze studenten kijken naar de echte en lichtjesgezichtjes en vroegen hen aan te geven welke emotie erbij paste: blij, bedroefd, boos, angstig of walgend?

Foto 31

De studenten herkenden de echte gezichten goed, vooral de boze en blije gezichten. De lichtjesgezichten waren lastiger herkenbaar. Meer dan de helft herkende het blije en boze gezicht goed, maar slechts 1 op de 10 studenten begreep dat het lichtjesgezicht bang was. Daar moet dus nog wat worden verbeterd!

zoek-verdieping rood Verdieping

Jij bent …. boos!
Kijk eens naar onderstaand filmpje!

Je zag iemand een boos, verbaasd en ook een blij gezicht trekken naar een webcam. Het programma FaceReader ‘las’ het gezicht en begreep heel goed hoe deze man zich voelde (let op de balkjes rechtsonder). Heel knap voor een computer!

Foto 32Facereader zoekt 500 punten op een gezicht en meet de afstanden. Zo meet het apparaat hoe open de ogen zijn, of wenkbrauwen of neus opgetrokken zijn etc. Allemaal signaaltjes over hoe iemand zich voelt. De laatste versie kan de zes basisemoties (blij, verrast, verdrietig, boos, bang, walgend) en een niet geëmotioneerd al goed herkennen. In 9 van de 10 gevallen raadt de computer het goed.

Het programma is getraind door tienduizend foto’s van gezichten in een computer te stoppen en te vertellen hoe deze mensen zich voelen.

Een robot met dit programma kan dus zien of je boos of blij bent. Het programma wordt al getest in stadions om de stemming onder het publiek te peilen en op vliegvelden om gespannen mensen op te sporen. Dat kunnen terroristen of smokkelaars zijn. Bedrijven gebruiken het ook om te kijken of hun reclames goed werken. Ze willen dat je blij of warm wordt van hun product want dan koop je het eerder.

De makers van FaceReader lieten mensen naar de reclame van de deodorant Axe Peace kijken. Werkt de reclame goed? Kijk maar eens naar het resultaat op deze webpagina (filmpje, niet schrikken, alles komt goed). Het groene lijntje laat zien of de kijker blij is, paars en rood geven verdriet en woede aan.

Ga verder naar ‘Spijt, had ik maar‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s