Huilen


Wat is?      Voorbeeld      Onderzoek      Verdieping      Meer weten

Question 2 blauw Wat is?

Tranen met tuiten

Foto 23Tranen van verdriet, tranen van vreugde. Wanneer iets ons diep raakt, druppelt er water uit onze ogen.

Het vaakst huilen volwassenen van machteloosheid. Vooral wanneer een vriend of familielid dood gaat, huilen mensen. Er gebeurt iets naars wat ze niet kunnen oplossen: een kind of moeder is bijvoorbeeld ernstig ziek of het bedrijf waar ze tien jaar hard werkten gaat failliet. Ze hebben liefdesverdriet of heimwee na een verhuizing. Vaak willen mensen juist sterk en dapper zijn, maar tranen zijn moeilijk te bedwingen. Huilen gebeurt daarom ook als mensen heel boos zijn. Met woorden en soms schreeuwen proberen ze hun woede te uiten, maar ze raken zo geëmotioneerd dat ze over hun woorden struikelen en dan -vaak tot hun eigen verbazing- gaan huilen.

Krijsen wordt snikken
Baby’s
huilen wanneer ze een jaar oud zijn twee tot drie keer per dag. Meisjes even vaak als jongens. Ze huilen omdat er met henzelf iets aan de hand is: ze hebben honger, kou of buikpijn, of hun ouders zijn niet in de buurt. Het huilen van baby’s is luid, sommigen krijsen er zelf bij, terwijl er nauwelijks tranen zijn. Zo vragen ze om aandacht voor hun probleem.

Een 11-jarige huilt twee tot drie keer per week. Meisjes wat vaker dan jongens. Ze huilen omdat hun ouders boos op hen zijn, klasgenoten niet aardig zijn of oma dood is gegaan. Kinderen van 11 huilen ook om films waarin gepest wordt of iemand verdriet heeft. Ze kunnen zich al inleven in anderen. Kinderen van 11 krijsen meestal niet meer bij het huilen, ze snikken en hebben dikke tranen.

Volwassen Nederlandse vrouwen huilen eens per week tot eens per maand. Volwassen mannen huilen ongeveer eens in de twee maanden. Volwassenen huilen ook omdat ze medelijden hebben met anderen, soms ook als ze ver weg wonen en hen niet kennen. Bijvoorbeeld als ze ellende zien op de tv van een tsunami of bombardement. Volwassenen huilen ook om mooie dingen, bijvoorbeeld als ze zien dat mensen goed doen voor anderen, zich opofferen, wanneer het goede wint over het kwade, of als twee mensen na lange tijd elkaar toch weer vinden.

Vrouwen én mannen huilen overigens het vaakst in het bijzijn van een vrouw: een vriendin of moeder. Maar vrouwen huilen ook als hun man of vriend erbij is. ’s Avonds wordt er drie keer zo vaak gehuild als in de ochtend.

voorbeeld Voorbeelden

Krokodillentranen
Er zijn veel soorten tranen:

zoek-verdieping oranje Onderzoek

Waarom huil jij?
Om erachter te komen waar mensen om huilen vroeg onderzoeker Ad Vingerhoets van Tilburg University aan duizenden mensen een vragenlijst in te vullen. Hij vroeg hen of ze wel of niet of misschien zouden moeten huilen als ze een boek zouden lezen of film zouden zien waarin iemand dood gaat, iemand heel gelukkig wordt of een wedstrijd zou verliezen. Het is een lange lijst met wel dertig vragen.

Professor Vingerhoets wil ook graag weten waarom kinderen huilen. Wil je meehelpen om dat te weten te komen? Vul dan onderstaande vragenlijst in (10 vragen). Hoe meer kinderen meedoen, hoe meer Ad te weten komt. Aan het eind van het onderzoekje, krijg je alvast wat tussenresultaten te zien. Denk bij het beantwoorden van de vragen aan boeken of films die je gezien hebt. Bv. Spijt! of Achtste groepers huilen niet.

Start het onderzoekje

zoek-verdieping rood Verdieping

Help, ik huil!
Kijk eens goed naar deze afbeelding. Wat voel je? En scroll eens een stukje naar beneden? Voelt dat anders?

Foto 56 

 

Foto 55

Ben je ontroerd geraakt? Voel je medelijden? Wetenschappers hebben nog maar een half antwoord op de vraag waarom mensen tranen laten als ze verdrietig zijn. Tranen ontroeren weten ze. Tranen zijn een stille, maar duidelijke roep om troost, hulp, medelijden en aandacht. Wie tranen ziet wil troosten.

Maar het rare is: zo is het niet altijd. Sommige mensen huilen van verdriet. Maar dat doen ze juist stilletjes in hun eentje. Ze verstoppen hun tranen, niemand mag ze zien. Dus dan ook niemand ze troosten.

En soms lachen mensen juist om tranen. Ben je 12 en moet je huilen in de klas omdat je strafwerk krijgt? Grote kans dat een aantal klasgenoten je uitlachen. Zo’n grote meid of vent, die huilt toch niet! En ook grote mensen krijgen niet altijd troost wanneer ze moeten huilen. Er was eens een vrouwelijke minister die haar emoties niet de baas kon en met tranen in haar ogen bij een debat wegliep. ‘Ze kan haar werk niet aan’, was het oordeel van veel mensen. Medelijden hadden ze niet: die minister moest maar opstappen!

InformationMeer weten? 

Waar komen tranen vandaan?

Tranen komen uit de traanklieren die boven je oog zitten, net achter het bot onder je wenkbrauw. De traanklieren werken altijd, niet alleen als je verdrietig bent. Per dag komt er een kwart liter oogvocht uit. Het zoute water loopt over het oog en verdwijnt door het traanbuisje in je ooghoek bij je neus. Het vocht houdt je ogen vochtig en schoon. Het bevat ook een eiwit dat bacteriën doodt.

Als je huilt, produceren de traanklieren zoveel vocht dat de traanbuisjes het niet meer af kunnen voeren. Daarom stroomt het traanvocht over de onderste oogleden en biggelen er tranen over je wangen. Omdat er tijdens het huilen extra veel water door de traanbuisjes loopt, kun je ook gaan ‘snotteren’. Want vanuit de traanbuisjes komt het water in je neusholte.

Foto 27

Ga verder naar ‘Kunstmatige Emotie‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s