Wat is? Voorbeeld Onderzoek Verdieping Meer weten Test
Wat is?
Wat een geluk
Je bent naar school geweest. De juf was aardig en je mocht de hele middag aan het decor voor de musical werken. Je hebt gelachen met je vrienden. Ze vonden je nieuwe schoenen stoer en het leukste meisje van de klas vroeg verkering. Het avondeten was supergezellig en lekker. Daarna heb je je favoriete tv-serie gekeken en nu lig je in je eigen, veilige, warme bedje. Mama komt nog even een dikke knuffel geven. Je rolt het warme dekbed om je heen, en net voor je inslaapt, denk je glimlachend: eigenlijk ben ik hartstikke gelukkig …
Eigenlijk zijn er twee soorten geluk: kort en lang geluk. Kort geluk is een echte emotie, je kunt het ook blijheid noemen of een ‘kick’. Je voelt het als je blij verrast wordt. Je krijgt bijvoorbeeld voor je verjaardag de nieuwste i-phone! Je voelt het ook als je je een ritje maakt in de achtbaan, kampioen wordt met voetballen of een tien haalt voor je spreekbeurt. Helaas verdwijnt dat geluk weer langzaam.
Lang geluk heeft meer te maken met tevredenheid. Je bent blij met wat je allemaal hebt. Met je fijne vrienden, lieve familie en leuke kamer. En als je daaraan denkt word je even helemaal warm van binnen. Wat een geluk!
Geluk is een fijn gevoel. Voor veel mensen is gelukkig zijn zelfs het doel van hun leven. In Nederland slagen we daar goed in. Nederlandse kinderen tussen 11 en 16 jaar zijn zelfs het gelukkigst van de wereld! Dat blijkt uit een onderzoek van Unicef. Slechts één op de twintig kinderen in ons land noemt zichzelf ongelukkig.
Voorbeeld
Mensen brengen geluk
Waar word je gelukkig van? Wanneer je dat aan kinderen vraagt, is het antwoord:
- Vrienden (veel of een paar goede)
- Een fijne familie
- Gezellige klasgenoten
- Leuke dingen doen: voetballen, dansen, verjaardagsfeest
En waar word je ongelukkig van?
- Pesten/niet mee mogen doen
- Alleen zijn
- Slechte schoolcijfers
- Problemen thuis: scheiding, mishandeling, verwaarlozing
Onderzoek
Geluk in Europa
Er is een groot onderzoeksproject in Europa (EVS Waardenonderzoek) dat mensen ook vraagt hoe gelukkig ze zijn. Het onderzoek is in de jaren 80 van de vorige eeuw begonnen en wordt om de circa zeven jaar herhaald. Zo kunnen de onderzoekers ook volgen of Europeanen gelukkiger of ongelukkiger worden.
Hieronder de kaart van Europa ingekleurd naar hoe gelukkig mensen waren (in 2008 en 1990). Hoe donkerder het groen, hoe gelukkiger (in de grijsgekleurde landen is niet gemeten).
De inwoners van Noorwest-Europa zijn en blijven tot nu toe de gelukkigste Europeanen. Mensen in Oost-Europa blijken de afgelopen jaren gelukkiger te zijn geworden. De EVS-onderzoekers denken dat dat komt doordat ze rijker zijn geworden en meer vrijheid hebben gekregen. In landen als Polen en Letland was tot 1989 geen democratie. Vooral de Russische regering bepaalde de regels en het leven in deze landen.
Wie is de gelukkigste Europeaan?
Wat denk jij? Wie is gelukkiger, doe hier test?
Verdieping
Maakt geld gelukkig?
Ja, maar …. niet als je al behoorlijk rijk bent!
Rijk en gelukkig. Dat willen veel kinderen later worden. Maar vraag aan Nederlanders wat hen gelukkig maakt en ze noemen niet geld. Ze noemen vrienden, familie en gezondheid. En dat is allemaal niet of nauwelijks te koop.
Ook kinderen zeggen niet dat ze gelukkig zijn omdat ze een thuisbioscoop, zwembad of de nieuwste i-phone hebben. Dat komt – zo denken onderzoekers- omdat vrijwel iedereen in Nederland genoeg geld heeft om alle echt belangrijke dingen te betalen, zoals eten, medicijnen en een huis. Extra geld brengt dan niet zoveel meer geluk. Er is maar een klein verschil in geluk (zo’n 5 procent) tussen de rijke en armere Nederlanders.
Dat verschil komt doordat kinderen in een arm gezin bijvoorbeeld niet op dansles kunnen, weinig op vakantie gaan of naar pretparken, en nooit dure merkkleding dragen. Dat is natuurlijk niet leuk, maar je word er niet doodongelukkig van. In armere landen is er een veel groter verschil in geluk. In Afrika of India heeft niet elk gezin geld voor drie keer eten per dag of een operatie voor een ziek broertje of zusje. En dat geef heel veel zorgen.
Het geluk dat je in de winkel koopt verdwijnt overigens snel. Een gloednieuwe jas, skateboard of tv is al snel weer gewoon. Wil je meer blijvend geluk kopen dan kun je beter iets gaan doen of maken. Ga een dagje zeilen, timmer samen een boomhut, ga naar de film met vrienden. Een leuke dag blijft een mooie herinnering en in die boomhut kun je nog maanden spelen.
Meer weten
Zo word je gelukkig!
- Denk niet te veel na of je wel gelukkig bent
Als jij naar muziek luistert, zoek je dan steeds verder of er nog leukere muziek is? Vraag je je steeds af of een andere sport leuker zou zijn dan waar je nu op zit? Als je steeds nadenkt of je wel gelukkig bent, geef je jezelf de kans niet om het te zijn. - Sta stil bij wat je hebt
Bedenk wat je allemaal al hebt. Denk aan je vrienden en familie. Realiseer je dat je in een veilig land woont zonder oorlog, honger of grote armoede. Denk aan wat je allemaal nog van je leven kunt maken en de leuke dingen die je al hebt gedaan. Voel je je al gelukkiger worden? - Wees zuinig op je vrienden
De meeste mensen zijn echt groepsdieren. Geldt dat ook voor jou? Spreek dan vaak af met je vrienden en ga samen leuke dingen doen. - Blijf bezig
Dingen doen maakt gelukkig. Ga dus voetballen, skaten, kickboksen, dansen, lezen, drummen of wat dan ook. Als je in iets opgaat wat je graag doet, ben je gelukkig. - Zoek je geluk
Sommige mensen vinden dat geluk iets is wat hen overkomt, net als een ongeluk of ramp. Vaak klagen en mopperen die mensen veel, terwijl ze maar blijven wachten op geluk. Verstandiger is het om na te denken over wat je kunt doen, wat je graag wilt, en het gaat proberen.
Test
Geluksmeter bestaat niet
Geluk meten is lastig. Je kunt niet een druppeltje bloed bij iemand afnemen, in een apparaatje stoppen en zeggen: u bent 71% gelukkig. Als je wilt weten of iemand gelukkig is, moet je dat vragen.
Maar kun jij zeggen hoe gelukkig je bent? Je weet vast of je wel of niet gelukkig bent, maar ben je gewoon gelukkig of erg gelukkig? Of iets er tussenin?
Meestal vragen onderzoekers mensen om een cijfer van 1-10 aan hun geluk te geven. In Nederland scoren de meeste mensen dan tussen een 7 en een 8. Maar op een mooie zomerse dag levert zo’n onderzoek weer hogere cijfers op dan op een sombere herfstdag. Geluk is dus altijd een momentopname.
Toch zijn er veel ‘geluksmeters’ te vinden op internet. Ze stellen je een paar vragen en zeggen dan hoe gelukkig je bent. Kijk bijvoorbeeld naar dit testje. Veel zegt zo’n uitslag niet. Je weet zelf het beste of je gelukkig bent, dat voel je immers! Je kunt jouw uitslag vergelijken met die van anderen. Maar ben jij dan echt gelukkiger of ongelukkiger? Dat is maar de vraag. Niet iedereen verstaat hetzelfde onder geluk. Geluk is heel persoonlijk. Er zijn mensen die bakken ellende meemaken en nog optimistisch zijn, en er zijn mensen die vaak mazzelen en toch altijd klagen.
Weet jij heel veel van geluk? Dan vind je het misschien leuk om deze (lange) quiz over geluk te doen: de Nationale Gelukstest.
Ga verder naar ‘Schaamte – Ik schaam me dood‘.