Energiebronnen – 3.7. Aardwarmte

MagmaDe aarde bevat een heleboel warmte, dat zie je aan de hete lava als er een vulkaan uitbarst. Als je maar diep genoeg boort kom je de warmte vanzelf tegen. Maar we kunnen de warmte er ook instoppen (bijvoorbeeld met heet water) en er dan later weer uithalen.

De warmte in de aarde is ontstaan toen de aarde zich miljoenen jaren geleden vormde. De warmte is ook afkomstig van kernenergie uit die natuurlijk kernsplijting kwam. Nu is er geen natuurlijke kernsplijting meer in de aarde. De aardwarmte zit diep in de aarde. Op plaatsen waar je ook veel vulkanen vindt zit de aardwarmte minder diep, je vindt daar ook natuurlijke bronnen met heet water (hotsprings). Op die plaatsen kunnen de mensen gemakkelijk gebruik maken van de aardwarmte, zoals op IJsland.

We kunnen op de volgende manieren gebruik maken van de aardwarmte:

  • De warmte kun je gebruiken als warmte bron. Door grondwater op te pompen kun je er bijvoorbeeld een plantenkas mee opwarmen. Het water is dan niet echt heet maar wel een paar graden warmer. Ook kun je het koude grondwater oppompen in de zomer om mee te koelen.
  • Op sommige plaatsen zit de warmte zo dicht bij het aardoppervlak dat je er water in kunt pompen en er kokend hete stoom weer uit komt. Die kan gebruikt worden om turbines mee aan te drijven. Deze energiecentrales werken dan op aardwarmte in plaats van fossiele brandstoffen.

geiser ijslandHotspring uitbarsting (geiser) op IJsland

Lees meer over Mensen, dieren en planten
Terug naar Energiebronnen of energiedragers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s