Energiebronnen – 3.6 Water

Met de hulp van water kunnen we op een aantal manieren elektrische energie opwekken. Met het stromende water uit een beekje maar ook uit de golven van de zee. Als we bewegend water gebruiken om energie op te wekken noemen we dat waterkracht.

We kunnen waterkracht op een aantal manieren gebruiken:

 • Rivieren en stuwmeren
  watermolenEr worden al heel lang watermolens gebruikt. Men zette een waterrad in een stromend riviertje om het te laten draaien. Het rad werd aangesloten op een draaimechaniek waarmee graan gemaald kon worden of bomen gezaagd.
  Tegenwoordig laten we er een turbine op draaien om zo elektriciteit op te wekken. Er zijn verschillende plaatsen in de bergen waarbij er een dam gebouw is in een dal waar een riviertje stroomt. Door de dam stroomt het dal vol met water en in de dam zit een grote turbine. Dit wordt een stuwmeer genoemd en de installatie met de turbine een waterkrachtcentrale. Waterkrachtcentrales kunnen vaak heel veel energie opwekken.
 • Getijden
  Op het strand bij zee wordt het zeewater bij eb lager en bij vloed komt het water weer terug. Dat wordt veroorzaakt door de maan en we noemen het getijden. Er zijn plaatsen waar de getijden een hoogteverschil van enkele meters veroorzaakt. Met een dam die je open en dicht kunt zetten maak je zo een stuwmeertje. Turbine erin en klaar…
 • Golfenergie
  Zeewater golft en met die beweging kunnen generators aangedreven worden. Er worden verschillende proeven mee gedaan maar er zijn nog geen installaties waar voldoende energie mee opgewekt kan worden.
Blue Energy

Misschien heb je al eens van Blue Energy gehoord? In Nederland staat sinds 2014 een proefcentrale op de Afsluitdijk.
Als je zoet water en zout water scheidt met een speciaal filter dan beweegt het zoete water zich naar het zoute water. Daar kun je een hoogteverschil mee maken om turbines mee aan te drijven.

blue energy

Als je zoet en zout water mengt dan komt er een beetje energie vrij, daar kun je dus een soort batterij van maken. Als zout oplost in water kunnen er heel kleine elektrische stroompjes ontstaan. Als je zoet en zout water door speciale buizen pompt kun je die kleine elektrische stroompjes opvangen. Met de proefcentrale op de Afsluitdijk proberen ze die elektrische stroompjes te maken en op te vangen. Het enige afval wat je krijgt is gemengd zoet en zout water (brak water) en dat hebben we al op alle plaatsen waar een riviertje in zee stroomt. Een deel van de opgewekte energie is weer nodig om het zoete en zoute water door de door de kamers te pompen. Binnenkort zullen we weten of de proefcentrale genoeg energie kan opwekken.

Lees meer over Aardwarmte
Terug naar Energiebronnen of energiedragers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s