Energiebronnen – 3.4 Kernenergie

Kernenergie komt vrij bij een ingewikkeld proces. Door heel kleine deeltjes (atoomkernen) te laten botsen, kunnen ze in sommige gevallen uit elkaar vallen (kernsplijting) of een nieuw deeltje vormen (kernfusie). Op het moment dat er een deeltje gespleten of gefuseerd wordt komt er energie vrij in de vorm van licht en straling.

We kennen dus twee soorten kernenergie:

  • Kernfusie.
    Kernfusie vindt o.a. plaats in de zon. Waterstofdeeltjes smelten samen tot een ander gas (helium), hierbij komt veel warmte, licht en straling vrij. Een deel van die energie zorgt weer voor nieuwe kernfusies waardoor de kernfusie door kan blijven gaan. Bij kernfusie heb je geen last van schadelijk afvalstoffen. Maar om kernfusie te laten plaatsvinden, moeten de waterstofdeeltjes heel snel bewegen. Het lukt mensen nog niet om dat goed geregeld te krijgen. We kunnen er wel bommen mee maken maar we kunnen het nog niet veilig in een fabriek opwekken.
  • Kernsplijting.
    Voor kernsplijting zijn speciale stoffen nodig, die zelf straling kunnen uitzenden. We noemen die stoffen radioactieve stoffen. Kernsplijting gebeurt in kerncentrales. In een speciaal vat vallen de atoomkernen uiteen en daarbij komen warmte, straling en heel snel bewegende deeltjes vrij. Hiermee krijg je een kettingreactie waarbij steeds meer deeltjes uiteen vallen. Soms gaat het te hard en kunnen er ongelukken gebeuren. Als het meeste materiaal uiteengevallen is, blijft er een restmateriaal over waar nog steeds een beetje straling vanaf komt. Deze straling is schadelijk voor mensen, dieren en planten, ook als het niet zoveel is. Het duurt heel lang voordat de restmaterialen niet meer radioactief zijn, soms duizenden jaren. Dat restmateriaal noemen we radioactief afval of kernafval.

Met de warmte wordt water gekookt tot stoom en de stoom drijft turbines aan die elektrische energie opwekken. Net als in een kolen of gas energiecentrale.

_epz_kerncentrale BorseleNederlandse kerncentrale in Borsele (bron: EPZ)

Lees meer over Wind
Terug naar Energiebronnen of energiedragers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s