Energiebronnen – 3.3 Biobrandstoffen

Brandstoffen die gemaakt worden uit biomassa noemen we biobrandstoffen. Met biobrandstof bedoelen we dus brandstoffen van plantaardige grondstoffen en/of dierlijke resten. Voorbeelden van biobrandstof zijn: hout, alcohol, plantaardige olie, dierlijke vetten, voedsel, …

Biobrandstoffen worden al heel lang gebruikt, zo koken mensen al heel lang op houtvuurtjes en werd er ooit lampolie van walvisvet gemaakt.

We kennen 3 groepen biobrandstoffen:

  • Eerste generatie biobrandstof.
    Daar worden brandstoffen mee bedoeld die uit voedselgewassen (eetbare planten) gemaakt worden of die op plaatsten groeien die eerst bedoeld waren voor de productie van voedsel. Bijvoorbeeld: maïsolie, palmolie of biobrandstof gemaakt van suikerbieten of graan.
  • Tweede generatie biobrandstof.
    Daar worden brandstoffen mee bedoeld die niet (meer) eetbaar zijn. Bijvoorbeeld: houtsnippers, gebruikt frituurvet, wilgen, oneetbare vruchten, restafval.
  • Derde generatie biobrandstof.
    Dit is niet een heel duidelijke groep, we bedoelen er biobrandstoffen mee die met nieuwe technologieën gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld algen en bacteriën (dat zijn heel kleine levende wezens) die biomassa kunnen omzetten in olie of alcohol.

Biobrandstoffen hebben voordelen want ze raken niet snel op maar ze kunnen voedselproblemen veroorzaken. En net als fossiele brandstoffen komen er bij verbranding schadelijk stoffen vrij.

We kunnen de energie van biobrandstoffen op dezelfde manier gebruiken als bij fossiele brandstoffen dus in energiecentrales of rechtstreeks als brandstof voor de auto.

Voordat je nu slaolie in de auto giet, let wel op dat de auto er geschikt voor is! En bedenk dat je met slaolie voedsel aan het verbanden bent.

mest

Mest

Woodchip

Houtsnippers

Lees meer over Kernenergie
Terug naar Energiebronnen of energiedragers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s