Energiebronnen – 3.2 Fossiele brandstoffen

Dit zijn brandstoffen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan uit resten van planten en dieren. Zoals steenkool, olie en aardgas. Turf hoort hier ook bij, maar is niet zo oud en is minder hard samengeperst.

Het duurt dus heel lang voordat de plantenresten en dierenresten een fossiele brandstof worden. Mensen kunnen de fossiele brandstoffen sneller winnen dan dat er nieuw bijkomt. Het wordt steeds moeilijker om fossiele brandstoffen te winnen en uiteindelijk zullen ze op raken.

Energiecentrales

Van fossiele brandstoffen maken we elektrische energie in een energiecentrale. Door de brandstof te verbranden komt warmte vrij. Met de warmte wordt water gekookt tot stoom en de stoom drijft turbines waarmee elektrische energie opgewekt wordt. Lang niet alle energie uit de brandstoffen wordt elektrische energie. Er gaat veel warmte verloren en er komen bij de verbranding schadelijke stoffen vrij.

In energiecentrales worden soms ook andere brandstoffen gebruikt, zoals ons afval. En de overgebleven warmte wordt soms ook gebruikt voor de stadsverwarming of om plantenkassen mee te verwarmen.

Olie

Van olie kunnen we veel verschillende producten maken zoals plastics, gassen en benzine. Benzine gebruiken we als brandstof voor auto’s, vrachtwagens en andere motorvoertuigen. Door de benzine te verbranden wordt warmte omgezet in bewegingsenergie van de wielen. Ook hier wordt lang niet alle energie uit de brandstof gebruikt voor de beweging en gaat er veel verloren in de vorm van warmte. En ook hier komen schadelijk stoffen vrij bij de verbranding.

Maar onze motorvoertuigen worden steeds zuiniger en schoner. En we gebruiken ook al andere brandstoffen zoals plantaardige olie of frituurvet. Dat noemen we biobrandstoffen.

olie platform Olieplatform jaknikker

Jaknikker om olie op te pompen

Lees meer over Biobrandstoffen
Terug naar Energiebronnen of energiedragers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s