Energiebronnen – 3.1 Zon

De zon zou je de “moeder” van de energiebronnen kunnen noemen. Verschillende energiebronnen zijn er omdat de zon er is, zoals de wind, planten en dieren en daarmee ook de fossiele brandstoffen.

De zon is een ster die voor het grootste deel bestaat uit het gas waterstof. In de zon vindt kernfusie plaats waarbij de waterstofdeeltjes samensmelten tot een ander gas (helium). Dat is een vorm van kernenergie.  Hierbij komt veel warmte, licht en straling vrij. Een deel van die energie zorgt weer voor nieuwe kernfusies waardoor de zon energie blijft opwekken. De rest van de energie gaat de ruimte in en zo komt een klein deel op aarde terecht.

ZonnevlammenZonnevlammen

Er valt heel veel zonne-energie op aarde. Stel dat we van een klein stukje Sahara alle zonne-energie konden opvangen en omzetten in elektriciteit, dan zou dat genoeg zijn voor heel Europa. Jammer genoeg is dat nu nog te duur om te doen.

We kunnen de zonne-energie op een aantal manieren gebruiken:

  • De zon iets laten opwarmen
    • We kunnen zonne-energie gebruiken om iets direct mee op te warmen. Bijvoorbeeld een plantenkas verwarmen of het water in een zonnecollector. Een zonnecollector bestaat uit zwarte buizen die gevuld zijn met water. De zon warmt het water op en dat kan weer gebruikt worden voor de verwarming van je douchewater.
    • Bij een zonnetoren wordt een stuk aarde overdekt met doorzichtig plastic. Onder het plastic wordt de lucht heel heet en daardoor gaat de lucht stromen. Die lucht wordt door een toren geleidt waar die turbines aandrijft. Die laten generatoren draaien waarmee je elektrische energie opwekt. Zonnetorens vind je in Spanje.
  • Direct in elektrische energie omzetten. Met zonnecellen wordt de straling en het licht omgezet in elektriciteit. Zonnecellen zijn gemaakt van een speciaal materiaal dat dat kan. Het is nog steeds lastig om een goede zonnecel te maken en het kost behoorlijk wat energie. De technieken worden wel steeds beter.
  • Mensen, dieren en planten hebben het licht en/of de warmte nodig om te kunnen leven.

6625489113_124285ba10_o Zonnecellen

Lees meer over Fossiele brandstoffen
Terug naar Energie uit energiebron of energiedrager

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s