Energiebronnen – 3 Energie uit een energiebron of energiedrager

Hoe haal je de energie nu uit de energiebron of de energiedrager?

Dat hangt af van de bron maar ook van waar je de energie voor wilt gebruiken. We gebruiken heel vaak elektrische energie, want dat kunnen we voor heel veel apparaten gebruiken en we kunnen het gemakkelijk vervoeren via elektriciteitskabels.

electriciteits kabels Elektriciteitskabels

Met elektrische energie kunnen we elektrische apparaten laten werken die de elektrische energie omzetten in bijvoorbeeld licht, warmte of beweging. Maar we gebruiken ook de warmte uit een energiebron. Zo kun je koken op een elektrische kookplaat waarbij elektrische energie omgezet wordt in warmte of op een gasfornuis waarbij brandstof (aardgas) wordt omgezet in warmte of in een zonneoven die verwarmd wordt door de zon.

Turbines en generators

De meeste elektrische energie wordt gemaakt met generators. De dynamo op je fiets (voor je licht) is een kleine generator. Met je wiel laat je de generator draaien. Om een grote generator te laten draaien worden turbines gebruikt. Een windmolen bestaat voor een groot deel uit een turbine. Dat is het draaiende deel met de wieken erop. Turbines heb jein verschillende vormen en maten maar het is altijd een draaiend deel met schoepen. Hier alles nog eens op een rij.

Energiebronnen en energiedragers

Hieronder een overzicht van de verschillende energiebronnen en energiedragers. Als je op een onderwerp klikt dan vindt je informatie over hoe je de energie kunt gebruiken.

Maar misschien weet je dat van een aantal onderwerpen al? Schrijf van de verschillende bronnen en energiedragers op hoe je de energie kunt gebruiken en klik daarna op de onderwerpen om er meer over te leren.

Lees meer over de zon
Terug naar Energiebronnen & energiedragers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s