Energiebronnen – 2 Energiebronnen & Energiedragers

In een energiebron en een energiedrager zit energie die we kunnen gebruiken. Er is wel een belangrijk verschil tussen een energiebron en een energiedrager.

Energiedrager

Bij een energiedrager moeten we er eerst energie in stoppen voordat we die er weer uit kunnen halen. Bij een batterij bijvoorbeeld stoppen we zelf de energie erin die we er later weer uit kunnen halen.

Energiebron

Bij energiebron hoeven we er geen energie erin te stoppen, die zit er al in. Soms moeten we wel een speciaal apparaat maken om de energie eruit te kunnen halen. Meestal gebeurt dat door de ene energiesoort om te zetten in een andere. Bijvoorbeeld in een energiecentrale wordt chemische energie (kolen) omgezet in warmte om er elektrische energie van te maken. Bij het omzetten van energie gaat er altijd wat energie verloren.

Question 2 blauw
Wat zijn de belangrijkste energiebronnen?

Hieronder vind je een lijst van dingen die een energie kunnen leveren. Let op, zoals hierboven al staat noemen we het niet allemaal energiebronnen sommige noemen we energiedragers.

 • Zon
  Dit is een ster die heel veel energie uitzendt in de vorm van licht en straling. De zon is de belangrijkste energiebron die we kennen. We kunnen de zonne-energie op verschillende manieren gebruiken.
 • Fossiele brandstoffen
  Dit zijn brandstoffen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan uit resten van planten en dieren. Zoals steenkool, olie, aardgas en turf. Meestal verbranden we de brandstof om de energie te kunnen gebruiken.
 • Biobrandstoffen
  Er zijn heel veel soorten biobrandstoffen waarbij bij verbranding energie vrijkomt. Zoals biomassa, hout, alcohol, plantaardige olie, voedsel, … Overigens betekent verbranden niet altijd dat er vuur bij betrokken is. Het betekent dat er zuurstof bij betrokken is, ons lichaam kan voedsel verbranden zonder een vuurtje.
 • Kernenergie
  Dit is een wat ingewikkeld proces. Door heel kleine deeltjes (atoomkernen) te laten botsen kunnen ze in sommige gevallen uit elkaar vallen (kernsplijting) of een nieuw deeltje vormen (kernfusie). Op het moment dat er een deeltje gespleten of gefuseerd wordt, komt er energie vrij in de vorm van warmte, licht en straling.
 • Wind
  Dit een weersverschijnsel waarbij warme lucht beweegt, er wordt lucht verplaatst en dat noemen we wind. De wind heeft bewegingsenergie die we kunnen gebruiken.
 • Water
  In water zitten veel bewegingsenergie die we kunnen gebruiken. Zoals in een stromend beekje of in de golven van de zee. Ook kun je elektrische stroompjes maken door zoet en zout water te mengen.
 • Aardwarmte
  De aarde bevat een heleboel warmte, dat zie je aan de hete lava als er een vulkaan uitbarst. Als je maar diep genoeg boort kom je de warmte vanzelf tegen.
 • Mensen, dieren, planten
  Ook mensen, dieren en planten bevatten energie en sommige mensen hebben wel heel erg veel energie . Als je plantenresten en dierenresten héél lang (miljoenen jaren) samendrukt krijg je fossiele brandstoffen. Maar ook uit levende planten en dieren kun je energie halen.
 • Batterijen en accu’s
  Batterijen en accu’s zijn energiedragers. We kunnen er elektrische energie in bewaren voor bijvoorbeeld je telefoon. Als je de energie er een paar keer in kan stoppen (opladen) dan noemen we het een accu of oplaadbare batterij.
 • Overige energiedragers
  Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld een veer (die je kunt opwinden), elastiekje (die kunt spannen), vliegwiel. Allemaal materialen of dingen waar we energie in kunnen bewaren. Bijvoorbeeld door een veer op te winden kan daarna een autootje gaan rijden als de veer weer langzaam afwindt. In een veer kun je dus energie opslaan die later weer omgezet wordt in bewegingsenergie.

Kun jij aangeven wat de energiebronnen zijn en wat de energiedragers zijn?

Lees meer over Energie uit de energiebron of energiedrager
Terug naar inleiding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s