Gesprekstip: Discussie

Bij een discussie onderzoek je een onderwerp door verschillende meningen tegenover elkaar te zetten.

“Discussiëren is praten over een onderwerp, een stelling. Je kunt het met die stelling eens zijn of niet. Soms moet je er nog even over nadenken. Het helpt dan om zoveel mogelijk dingen te bedenken waarom jij vindt dat het wel of niet zo is. De reden waaróm, dát noem je argumenten. Dat kan best wel eens lastig zijn. Vooral als jouw mening wordt gevraagd over een onderwerp waarvan je nog niet zoveel weet. Maar dat kan veranderen. Door de mening van anderen te horen kom je heel veel te weten. Soms blijkt het tegenovergestelde van wat je dacht waar te zijn. Gelukkig mag je altijd je mening herzien.”

(Bron: Tina Beemster en Rachelle Meijers, groep 7 Elisabeth Paulusschool, www.discussierenkunjeleren.nl)

Vaak kom je in een discussie samen op iets nieuws uit. Zo kun je een nieuwe kijk op het onderwerp krijgen.

De stappen van de discussie zijn:

1.Onderwerp kiezen
2.Voorlopig standpunt bepalen
3.Discussiëren
4.Voorlopige conclusie

Tegenstellingen als inspiratie
Copyright Margreet de Heer

Copyright Margreet de Heer

In een discussie maken we handig gebruik van tegenstellingen. Dit noem je dialectiek. Twee mensen hebben elk een andere mening over een onderwerp. In de discussie stel je je open voor de argumenten van de ander. Hierdoor laat je je eigen opvatting al een beetje los en krijg je samen een nieuwe kijk op het probleem. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld en filmpje:

Volgens bepaalde stromingen in de Islam horen vrouwen hun lichaam te bedekken. Dit is natuurlijk een probleem als je naar het zwembad wilt. Voor ons is het normaal dat je in een bikini gaat zwemmen, maar vanuit het islamitische geloof is dit niet altijd toegestaan. Wat soms wel mag is zwemmen in lichaamsbedekkende kleding. Dat mag echter weer niet van de zwembaden omdat je in Nederland niet met je kleren aan mag zwemmen. De discussie gaat erom een oplossing te zoeken voor Moslima’s die toch willen zwemmen. De stelling is:

In Nederland mogen alle meisjes in het zwembad zwemmen.

Je hebt nu twee standpunten in de discussie:

  • Eens: Ja, je mag als meisje in een zwembad zwemmen in een bikini of badpak;
  • Oneens: Ik mag niet zwemmen in een Nederlands zwembad omdat ik geen lichaamsbedekkende kleding mag dragen.

Wat is jouw mening hierover?

Het filmpje laat een aantal argumenten zien waardoor beide standpunten kunnen gaan veranderen. Wat is jouw mening na het zien van dit filmpje?