4. Ben je een jongen of een meisje? (oud)

De vraag of je een jongen of een meisje bent vind je misschien makkelijk te beantwoorden. Natuurlijk weet jij of je een jongen of een meisje bent! Maar is dat wel zo natuurlijk? Wat maakt jou een jongen of een meisje? Je kunt hierbij denken aan hoe je lichaam eruit ziet. Maar is er ook zoiets als typisch gedrag voor jongens of voor meisjes? En wat als je een piemel hebt, maar je voelt je eigenlijk een meisje?

Onderzoek

Wat maakt een jongen een jongen? Is er typisch gedrag voor een jongen? Probeer voorbeelden te bedenken. En is er typisch gedrag voor een meisje? Misschien zul je zeggen dat je alleen aan het uiterlijk kunt zien of iemand een jongen of een meisje is. Maar je hebt ook mensen die zowel het lichaam van een jongen als van een meisje hebben – dan hebben ze bijvoorbeeld eierstokken, een baarmoeder en een piemel. En als een jongen het liefste jurken aantrekt en lippenstift op doet, is het dan nog echt een jongen? Wat maakt jou een jongen of een meisje?

Voorbeeld: Joppe

Onderzoek: jongen of meisje?
Joppe is een jongen die zich een meisje voelt. Ze kleedt en gedraagt zich dus ook als een meisje.

Wat denk jij, is Joppe een jongen of een meisje? Wat dacht je aan het begin van het filmpje? En wat aan het einde? Als je een jongen bent, zou je dan verliefd kunnen worden op Joppe? En als je een meisje bent? Stel dat jij je zo zou voelen, zou je dan aan je klasgenoten vertellen dat je eigenlijk een jongen bent? Waarom wel, of waarom niet? Wat zegt het verhaal van Joppe over jongens en meisjes? Kijk met Joppe in je gedachten nog een keer naar de vragen bij het vorige onderzoek.

Verdieping

Filosofen over verschillen tussen mannen en vrouwen:
Veel filosofen zien verschillen tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen meestal worden gezien als minder ontwikkeld. Zo dacht Aristoteles bijvoorbeeld dat de vrouw een minder ontwikkelde man was. Hij schreef dat de vrouw liever is, minder gezond, minder levendig en bovendien hadden volgens hem vrouwen minder tanden dan mannen. Hoe komt het denk je, dat filosofen zulke grote verschillen zien tussen mannen en vrouwen? Denk je dat ze gelijk hebben? Heeft het iets met religie of cultuur te maken? Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke filosofen? Is er dan toch een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen?