4. Morele dilemma’s

Wat zijn? Voorbeeld Onderzoek Verdieping Meer weten?

voorbeeld   Wat zijn morele dilemma’s?

Bij onderwerp 3. Moraliteit hebben we al geleerd wat moraal is, namelijk een antwoord op de ‍vraag‍ ‘wat is goed gedrag?’. We hebben ook ontdekt dat je heel verschillend kunt denken over het antwoord op deze vraag. Verschillende mensen hebben verschilende ideeën over moraal. Maar zelfs als je denkt dat je heel zeker weet wat jouw moraal is, kun je in de problemen komen in sommige situaties. Soms kun je jouw moraal bijvoorbeeld helemaal niet zo makkelijk toepassen; je weet in een situatie niet zomaar wat je moet doen. Dit noemen we een moreel dilemma

Een voorbeeld van zo’n moreel dilemma is als volgt. Een moraal van veel mensen is: “stelen is slecht”. Maar stel dat er een hele arme zwerver is die heel erg honger heeft en hij steelt een brood. Moet hij daar dan ook voor gestraft worden?

voorbeeld   Voorbeeld

Als je ouders gaan scheiden, kies je dan voor je moeder of je vader?


   Onderzoek

Er wordt nog een ander voorbeeld gegeven in de filosofie. Stel je voor dat een trein heel hard over een spoor rijdt. Op het spoor liggen vijf mensen vastgebonden. De trein rijdt rechtdoor en de vijf mensen zullen dood gaan. Maar: jij staat bij de wissel. En jij hebt een hendel waardoor je kunt zorgen dat de trein de andere kant op gaat, waar maar één persoon op het spoor ligt vastgebonden. Wat zou je doen? Haal je de hendel over of niet?

Een andere situatie. Weer komt er een trein aangereden en er liggen vijf mensen vastgebonden op het spoor, maar dit keer is er maar één spoor. Jij staat op een brug. Naast jou staat een hele dikke man. Als je de dikke man een duw geeft zal deze voor de trein op de grond vallen. De trein zal stoppen en de vijf mensen zullen gered worden, maar die ene man gaat dood. Zou je de dikke man duwen? Ook dit is een moreel dilemma.

trolley_problem

   Vragen

•   Als jij moet kiezen, zou je dan bij je moeder of je vader gaan wonen?

•   Zou je zelf willen kiezen of niet?

 

Gespreksvorm
Wat vind je van de onderstaande stellingen?

“Het is beter als je als kind zelf kunt kiezen of je bij je vader of je moeder gaat wonen als zij gaan scheiden.”

“Ouders met kinderen jonger dan 16 mogen niet scheiden.”

   Verdieping

Stel dat je zelf de ouder bent
Stel dat jij moeder of vader bent en je wilt gaan scheiden. Je hebt twee kleine kinderen. Wat zou je dan doen? Beschrijf de situatie. Blijf je bij elkaar en hoe los je dan jullie ruzies op? Of ga je uit elkaar? Mogen je kinderen zelf kiezen waar ze gaan wonen of kies jij? En wat kies je dan? Vind je het “ik hoef niet te kiezen-huis” een goede oplossing? Zou je in de buurt blijven wonen of juist ver weg gaan wonen?

Schrijf een stukje van een A4 (één pagina) over hoe jij het op zou lossen.

   Meer weten?

Het thema Ethiek behandelen we aan de hand van de volgende vier onderwerpen. Klik op een van de onderwerpen en kom alles te weten over ethiek.

 1. Rechtvaardigheid: wat is eerlijk?
 2. Hoe word je gelukkig?
 3. Moraliteit: Hoe moet je je gedragen?
 4. Morele dilemma’s: Hoe kies je hoe je je gedraagt?

13 Reacties op “4. Morele dilemma’s

  • Dat is een slim antwoord Bernard! En hoe bepaal je precies wat ‘het beste’ is voor de omstandigheid waarin jij jezelf bevindt?

  • Hoi Bart! Vind je het jammer dat er zoveel info is?

   Wij denken dat het handig is om voldoende informatie te geven, zodat jij het goed kunt begrijpen. Te weinig informatie zou pas echt vervelend zijn. Want dan loop je het risico dat je het niet snapt.

   Een tip is om de informatie op te delen in stukjes en iedere dag een beetje te lezen en bekijken. Op die manier lijkt het voor je gevoel al een stuk minder.

  • Dat lijkt een goed oplossing Jan. Maar stel je voor dat er op camera staat dat je van de hendel wegrent. En ze laten op het journaal zien dat je niet eens een poging hebt gedaan om mensen te redden. Hoe zouden mensen dan naar jou kijken als persoon?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s