4. Feminisme (oud)

Wat is?

Feminisme is een stroming waarbij de mensen vinden dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moeten worden. De feministen treden op tegen ongelijkheid. In Nederland en veel andere landen hadden vrouwen heel lang minder rechten dan mannen. Zij mochten bijvoorbeeld niet naar de universiteit en zij mochten ook niet stemmen. Iets meer dan honderd jaar geleden kwam hier verandering in. Maar ook vandaag bestaat er nog ongelijkheid tussen mannen en vrouwen; voor sommige banen krijgen mannen bijvoorbeeld meer betaald dan vrouwen die dezelfde baan hebben.

feminisme.jpg
Onderzoek

Gesprekstip: discussie

Stellingen

“Mannen en vrouwen zijn anders, dus ze moeten ook anders behandeld worden. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld beter in de kinderopvang werken en mannen kunnen beter in het leger werken.”

“Vrouwen zijn dommer dan mannen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de filosofie; bijna alle grote filosofen in de geschiedenis zijn mannen. Dus vrouwen mogen niet stemmen.”

Voorbeeld: Feminisme in de jaren ’60 
In het filmpje zie je voorbeelden van feministen die streden tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de jaren ’60.

Onderzoek

Discussie

Stelling

“Vrouwen kunnen beter schoonmaken dan mannen, dus vrouwen moeten het huishouden doen.”

Mannen mochten soms geen lid worden van feministische groepen en ze mochten ook niet naar bijeenkomsten komen.

Stelling

“Ook mannen kunnen feministen zijn. Als we mannen en vrouwen gelijk behandelen moeten ook mannen lid kunnen worden van de feministische beweging.”

Verdieping: positieve discriminatie

Positieve discriminatie betekent dat een groep die normaal wel eens gediscrimineerd wordt (zoals bijvoorbeeld vrouwen) juist voorgetrokken worden. Bijvoorbeeld wanneer in de wet staat dat elk bedrijf ten minste één vrouw in dienst moet hebben.

In het filmpje zie je een voorbeeld van positieve discriminatie.

Op welke manier is er in het filmpje sprake van positieve discriminatie? Denk je dat positieve discriminatie goed is of zou het kunnen dat daardoor juist vrouwen als minder worden gezien (zoals in het filmpje, dat de mannen denken: “sjonge we moeten weer per se vrouwen uitnodigen”)? Zou positieve discriminatie ook een nadeel kunen zijn voor vrouwen, bijvoorbeeld omdat mensen dan zullen zeggen: “zij is alleen maar luchtmachtpiloot geworden door positieve discriminatie en niet omdat ze de beste piloot is”?