4. Feminisme

Wat is? Voorbeeld Onderzoek Verdieping Meer weten?

voorbeeld   Wat is feminisme?

Feminisme is een stroming waarbij de mensen vinden dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moeten worden. De feministen treden op tegen ongelijkheid. In Nederland en veel andere landen hadden vrouwen heel lang minder rechten dan mannen. Zij mochten bijvoorbeeld niet naar de universiteit en zij mochten ook niet stemmen. Iets meer dan honderd jaar geleden kwam hier verandering in. Maar ook vandaag bestaat er nog ongelijkheid tussen mannen en vrouwen; voor sommige banen krijgen mannen bijvoorbeeld meer betaald dan vrouwen die dezelfde baan hebben.

feminisme

voorbeeld   Voorbeeld: Feminisme in de jaren ’60

In het filmpje zie je voorbeelden van feministen die streden tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de jaren ’60.

   Onderzoek

Wat  vind je van de volgende stellingen?

“Mannen en vrouwen zijn anders, dus ze moeten ook anders behandeld worden. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld beter in de kinderopvang werken en mannen kunnen beter in het leger werken.”

“Vrouwen zijn dommer dan mannen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de filosofie; bijna alle grote filosofen in de geschiedenis zijn mannen. Dus vrouwen mogen niet stemmen.”

Opdracht: schrijf in 100 woorden op wat je vind van de onderstaande stelling.

“Vrouwen kunnen beter schoonmaken dan mannen, dus vrouwen moeten het huishouden doen.”

Mannen mochten soms geen lid worden van feministische groepen en ze mochten ook niet naar bijeenkomsten komen.

“Ook mannen kunnen feministen zijn. Als we mannen en vrouwen gelijk behandelen moeten ook mannen lid kunnen worden van de feministische beweging.”

  Verdieping: Positieve discriminatie

Positieve discriminatie betekent dat een groep die normaal wel eens gediscrimineerd wordt (zoals bijvoorbeeld vrouwen) juist voorgetrokken worden. Bijvoorbeeld wanneer in de wet staat dat elk bedrijf ten minste één vrouw in dienst moet hebben.

In het filmpje zie je een voorstander van positieve discriminatie.

   Vragen

•   Welk voorbeeld noemt dit meisje op als her gevraagd wordt naar haar ervaring met positieve discriminatie?

•   Denk je dat positieve discriminatie goed is of zou het kunnen dat daardoor juist bepaalde groepen als minder worden gezien?

•   Zou positieve discriminatie ook een nadeel kunen zijn voor vrouwen, bijvoorbeeld omdat mensen dan zullen zeggen: “zij is alleen maar luchtmachtpiloot geworden door positieve discriminatie en niet omdat ze de beste piloot is”?


   Meer weten?

Het thema Politieke en sociale filosofie behandelen we aan de hand van de volgende vier onderwerpen. Klik op een van de onderwerpen en kom alles te weten over politieke en sociale filosofie.

  1. De ideale staat
  2. Democratie
  3. Communisme
  4. Feminisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s