3. Wat gebeurt er als je doodgaat? (oud)

Mensen zijn al heel lang bezig met de vraag “wat gebeurt er als je doodgaat?”. In ons leven kennen we allemaal wel iemand die doodgaat, een huisdier bijvoorbeeld of een opa of oma. En als we oud worden zullen we zelf ook dood gaan. Maar niemand die ooit is dood gegaan kan een brief schrijven om te vertellen hoe het is om dood te gaan. We weten dus niet wat er gebeurt als we dood gaan. Sommige mensen zijn daarom bang voor de dood en sommige hebben juist zin om dood te gaan, omdat ze dan bijvoorbeeld denken dat ze in de hemel komen, waar alles heel mooi is.

Onderzoek

Ken je zelf iemand die dood is gegaan? Wat gebeurt er denk jij, als je doodgaat? Koppel dit aan dualisme. Gaat alleen je lichaam dood, of ook je ziel? Wat is je ziel, als je nadenkt over doodgaan? En wat is je lichaam?

Voorbeeld
In 1901 wilde een chirurg genaamd Duncan MacDougall bewijzen dat de ziel bestaat. Dit deed hij door mensen te wegen die op sterven lagen. Hij maakte een weegschaal vast aan hun bed. Hij keek hoeveel ze wogen en bleef kijken tot het moment dat ze stierven. Volgens hem ging op het moment van sterven het gewicht van de mensen heel snel omlaag; mensen die stierven werden op dat moment ineens 21 gram lichter. Hierdoor concludeerde hij dat de ziel 21 gram zou wegen.


Afbeelding: Weegschaal

Onderzoek

Werkvorm: debat

Stellingen

1. “McDougall bewijst met zijn experiment dat de ziel bestaat.”

2. “De ziel bestaat, maar heeft geen gewicht.”

Verdieping: De ziel

Filosofen hebben het er wel over of de ziel bestaat of niet, maar wat is de ziel eigenlijk? Ook als je niet gelooft dat de ziel bestaat, zeg je “de ziel bestaat niet”. Waar heb je het dan over?
Aristoteles denkt bijvoorbeeld dat de ziel het levende is wat planten, dieren en mensen hebben, maar dat zijn wel drie verschillende soorten zielen. Descartes dacht juist dat de ziel iets was wat alleen mensen hadden. In de ziel vind je volgens Descartes bijvoorbeeld de vrije wil. Dieren hebben volgens hem geen ziel, zij zijn alleen maar machines.

Schrijf ongeveer 300 woorden waarin je nadenkt over wat de ziel is.