3. Heeft alles een doel?

Wat is? Voorbeeld Onderzoek Verdieping Meer weten?

voorbeeld   Wat is..?

Vaak vragen mensen zich af waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Jij hebt vast ook wel eens gedacht “waarom zijn groenten gezond?” of “waarom vallen dingen naar beneden en niet omhoog?”. Er zijn twee manieren waarop je deze vraag kunt beantwoorden. Eén is de manier van de wetenschap: “dingen vallen naar beneden door de zwaartekracht”. Dit is een verklaring. Een andere manier waarop je deze vraag kunt begrijpen is dat je eigenlijk vraagt: “met welke bedoeling vallen dingen naar beneden?”. Dan vraag je naar een doel, een bedoeling. Een antwoord zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “een steen valt naar beneden omdat hij liever op aarde is dan in de lucht”. Teleologie zoekt naar het doel van gebeurtenissen om ons heen.

voorbeeld   Voorbeeld: Zwaartekracht

Zwaartekracht. Lees de uitleg over Aristoteles’ teleologie en kijk het filmpje over Varkentje Rund.

Aristoteles over teleologie: De filosoof Aristoteles dacht dat alles gebeurt volgens een bedoeling. Een steen valt niet zomaar naar beneden, maar hij valt omdat hij probeert zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke plek te komen. Het doel van een eikel is om een eikenboom te worden. Het doel van de mens is om gelukkig te worden.

   Onderzoek

Wat zou het doel kunnen zijn, waarom dingen naar beneden vallen? En wat zou het doel kunnen zijn waarom groenten gezond zijn? Denk jij dat alles wat er gebeurt een bedoeling heeft of juist niet? Wat is jouw doel? Is er een doel in jouw leven?

   Vragen

•   Waarom vallen  dingen volgens varkentje Rund naar beneden?

•   Wat is volgens hem het doel van zwaartekracht?

•   Zouden dingen ook kapot gaan zonder zwaartekracht?

   Verdieping: het doel van de mens

Eerder hadden we het al over het doel van het leven. Wat is het doel van jouw leven? En wat is het doel van de mens? Aristoteles dacht dat het doel van de mens was om gelukkig te worden. Dit heet in het Grieks “eudaimonia“. Het doel van de mens is dus het bereiken van eudaimonia. Dit kun je bereiken door filosofie te bestuderen, door moreel goed te handelen (zie ethiek onderwerp 3: moraliteit) en door genot.
Ben jij het er mee eens dat eudaimonia het doel van de mens is? En hoe denk je dat de mens eudaimonia kan bereiken? Zoals Aristoteles dat zegt, of anders? Leg uit.

   Meer weten?

Het thema Metafysica behandelen we aan de hand van de volgende vier onderwerpen. Klik op een van de onderwerpen en kom alles te weten over metafysica.

  1. Wat is tijd?
  2. Bestaat God?
  3. Heeft alles een doel?
  4. Bestaat vrije wil?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s