Is er een God?

Metafysica – 2. Bestaat God?

Wat is? Voorbeeld Onderzoek Verdieping Meer weten?

voorbeeld   Wat is…?

Vroeger dacht bijna iedereen dat God een wezen was. Een wezen dat goed en wijs is en alles weet. Wij kunnen dit wezen alleen niet zien. Aan dit wezen gaven de mensen verschillende namen, zoals God of Allah. Tegenwoordig geloven sommige mensen nog in een God, maar een hele hoop mensen geloven niet in iets bovennatuurlijks.

voorbeeld   Voorbeeld: Godsbewijzen

Veel filosofen hebben geprobeerd om het bestaan van God te bewijzen. Ze probeerden een “Godsbewijs” te verzinnen. Hieronder staan er drie.

Aristoteles: Er is beweging in de wereld. Elke beweging moet veroorzaakt worden door een andere beweging, zoals een voetbal die gaat bewegen als je er tegenaan schopt. Maar uiteindelijk moet er iets zijn wat alle beweging in de wereld veroorzaakt heeft. Er moet dus een eerste oorzaak zijn, iets wat begint met bewegen, maar zelf niet bewogen wordt. Aristoteles noemt dit “de onbewogen beweger”. Dit is God.

Anselmus van Canterbury: God is het allerbeste wat er bestaat. Iets wat echt bestaat is beter dan iets wat alleen maar in fantasie bestaat. Dus God moet echt bestaan.

René Descartes: God is perfect. Ik ben zelf niet perfect en een niet-perfect wezen kan niet het idee van het perfecte wezen verzinnen. Daarom moet het perfecte wezen dit idee zelf in mijn gedachten hebben geplant. God is dit perfecte wezen die het idee van God in mijn gedachten heeft opgewekt. Dus God bestaat‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍.‍‍‍‍‍‍‍‍‍

   Onderzoek

Godsbewijzen

Neem de stelling in dat God bestaat, verzin argumenten hiervoor en gebruik daarbij één van de godsbewijzen hierboven.

   Verdieping

Lees de volgende redenering:
(1) God is liefde
(2) Liefde is blind
(3) Stevie Wonder is blind
(4) Stevie Wonder is dus God
(5) God bestaat.

Wat vind je hiervan? Klopt dit? Wat klopt er niet aan? Vergelijk deze redenering met het godsbewijs van Anselmus. Op welke manier klopt dat wel of niet?

   Meer weten?

Het thema Metafysica behandelen we aan de hand van de volgende vier onderwerpen. Klik op een van de onderwerpen en kom alles te weten over metafysica.

  1. Wat is tijd?
  2. Bestaat God?
  3. Heeft alles een doel?
  4. Bestaat vrije wil?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s