Kinderuniversiteit: Ik zie, ik zie of zie ik het niet?

Op 22 februari brak er een nieuwe editie van de kinderuniversiteit aan met professor Jean Vroomen. Ongeveer 180 leerlingen van verschillende basisscholen hadden zich aangemeld om te komen luisteren naar een college over onze ‘ogen’. Nadat iedereen een plaatsje had gevonden in de Aula van de universiteit konden de kinderen en ouders eerst nog in verwondering kijken naar het voorprogramma. Goochelaar Janse Heijn hield daarin onze ogen voor de gek met een geweldige goochel act.

kinderuniversiteit feb 2017_28.jpg

Nadat iedereen van de ene in andere verwondering was gevallen kon Jean Vroomen, hoogleraar psychologie, met zijn college over onze ogen beginnen. Volledig in toga gekleed begint Jean met een testje om de blinde vlek in je ogen te ontdekken. ‘Iedereen, houd je handen uitgestrekt voor je met je wijsvingers in de lucht en doe één oog dicht.’ Terwijl iedereen in de zaal twee handen en twee wijsvingers in de lucht heeft, vertelt de professor dat wanneer je nu met het ene oog naar één van je wijsvingers kijkt, je de andere vinger niet meer ziet. Uit de zaal klinken er vlagen van verbazing. ‘Hoe kan dit, wij zijn toch niet blind?’ Professor Vroomen legt uit dat dit komt door onze ogen en dat deze niet perfect zijn. Mensen lopen soms heel erg lang rond met het idee dat ze alles kunnen zien, terwijl dit toch niet zo is. Iedereen kijkt en luistert vol interesse naar wat de hoogleraar te vertellen heeft. Zelfs de ouders leren zo nog iets nieuws.

kinderuniversiteit-feb-2017_40

Nadat Jean zijn college heeft afgesloten, mogen de leerlingen nog vragen stellen. Er gaan wel vijftig vingers de lucht in, maar alleen een paar vragen worden uitgekozen en gesteld aan de professor. ‘Heeft de kleur van je ogen iets te maken met je zicht?’, en ‘Hoe komt het dat we niet helemaal tot de horizon kunnen kijken?’ Hele interessante vragen, waar de professor wel een antwoord op weet. Zelfs toen het college klaar was kwamen er nog kinderen en ouders met vragen naar de professor toe. Al met al was het weer een enorm boeiend en interessant college.

Mocht je deze editie van de kinderuniversiteit nu gemist hebben. Je kan hem hieronder nog een keer helemaal terug kijken! En voor iedereen die de volgende keer weer naar de kinderuniversiteit wil komen, op woensdag 22 maart is iedereen weer welkom voor een nieuwe editie van de kinderuniversiteit. Tot de volgende keer!

kinderuniversiteit feb 2017_78.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s