Astronaut André Kuipers lanceert Tilburg University Junior spectaculair

Door: Zowie van den Goorbergh

…5, 4, 3, 2, 1 GO!!” schreeuwen meer dan 300 kinderen luidkeels uit. Op een enorm scherm stijgt een spaceshuttle van NASA op terwijl er muziek van de film Star Wars uit de speakers galmt. Op het podium klappen astronaut André Kuipers en presentator Sander Koenen enthousiast in hun handen om de lancering van Tilburg University Junior te vieren. De Nederlandse astronaut was op 10 februari speciaal naar Tilburg University gekomen om een college te geven aan kinderen over wetenschap, ruimtevaart en techniek.

Voor de lancering was er ook een heuse Drone uitgerukt. Helaas weigerde het apparaat op te stijgen. OEPS… plankenkoorts. Misschien wilde de Drone niet vliegen omdat hij het een beetje spannend vond omdat André Kuipers ook op het podium stond. Het is toch niet iedere dag dat je een astronaut in levende lijve ziet.

Vijftien basisscholen uit Tilburg en Breda waren aanwezig bij deze spacetaculaire lancering van Tilburg University Junior. Misschien was jij er ook wel bij! Voor de kinderen die er niet bij waren willen we een mooie samenvatting geven. Maar ook de kinderen die er wel bij waren kunnen nog eens teruglezen wat voor vragen en proefjes er voorbij zijn gekomen.

Proefjes 

Het podium in de aula van de Universiteit staat vol met allerlei spullen. Zo staat er aan de rechterkant van het podium een grote opblaasbare wereldbol met daarnaast een tafel waarop allerlei – op het eerste gezicht – vreemde spullen liggen. Sponzen die met elastieken tussen broodtrommels zijn geklemd, een groene mini raket, en een glas water dat van urine?! is gemaakt.

Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft dat dan met ruimtevaart te maken André?

In de ruimte werkt het niet iets anders dan op de planeet aarde. Het belangrijkste verschil is misschien wel het ontbreken van de zwaartekracht. “Als je in de ruimte zit heb je geen last van de zwaartekracht,” legt André uit. Hij pakt er een toren van sponzen en broodtrommels bij: “Dit moet een ruggengraat voorstellen.” Alle kinderen kijken vol verbazing toe.

André legt uit dat je in de ruimte geen zwaartekracht hebt, waardoor je ruggengraat niet op elkaar gedrukt wordt zoals dit op onze aarde wel gebeurt. “Hierdoor ben je in de ruimte een paar centimer groter dan je eigenlijk bent.” Hij vertelt dat veel astronauten hierdoor vaak last krijgen van hun rug en regelmatig hoofdpijn hebben. “De ruimte is echt niet altijd een pretje.”

Proefje voor thuis! Om te testen hoe groot je als astronaut zou zijn, kan je thuis ook een proefje doen. Vlak voordat je naar bed gaat moet je jezelf opmeten. Of je moet even aan je vader, moeder, broertje of zusje vragen of ze dit voor je willen doen. Daarna mag je gaan slapen. Als je wakker wordt, moet je jezelf nogmaals opmeten. Valt je iets opmerkelijks op?


Je eigen plas drinken

Het ruimtestation waar André Kuipers verbleef is niet bepaald om de hoek. Het ISS ruimtestation is namelijk 400 kilometer van de aarde verwijderd. Dus hoe doen astronauten dat dan met drinken? Een waterleiding aanleggen is niet echt een optie. En in de spaceshuttle kan je ook niet zomaar een jaarvoorraad aan Cola of Fristi meenemen.

Hoe zorgen astronauten dat ze toch genoeg drinken hebben? “Nou dat is heel simpel,” zegt André, “je drinkt je eigen plas!” Er klinken vele iewls in de zaal en er wordt volop gegeniffeld. “Wel gerecycled natuurlijk”. André gaat verder met zijn verhaal: “Maar dat is heel normaal. Niet alleen in de ruimte doen we dit. Ook het water dat jullie thuis drinken wordt op die manier weer bruikbaar gemaakt om te drinken.”

In de zaal zijn er nog steeds bedenkelijke gezichten te zien. Niet echt een fijn idee om je eigen plas weer op te drinken…

Videobeelden uit de ruimte

Naast meer van dit soort proefjes heeft André ook unieke beelden van zijn tijd in het ruimtestation meegenomen. Je kan duidelijk zien dat hij zich niet verveeld heeft. Op de beelden laat hij bijvoorbeeld zien wat er gebeurt als je een koprol in de ruimte maakt. En hoe je bij het maken van een pirouette af kan remmen door je armen te spreiden, en sneller kan draaien door je armen bij elkaar te houden. André zou waarschijnlijk een goede ballerina zijn geweest als hij geen astronaut was geworden!

Op een ander opvallend filmpje van André laat hij zien hoe moeilijk het is om een hand M&M’s in de ruimte bij elkaar te houden. André laat zien wat er gebeurt als hij zijn hand met daarin de M&M’s opent. “Het lijken wel insecten die wegvliegen,” zegt de astronaut vol verwondering. Op de beelden is te zien dat de M&M’s op een gegeven moment inderdaad alle kanten op gaan.”Dat wordt straks opruimen,” zegt de astronaut glimlachend.

Hieronder zijn nog een aantal foto’s terug te zien van zijn college.

Zo ziet de aarde er vanuit het ruimtestation van André uit! 

Workshops

Aansluitend op de collegetour met Sander en André waren er nog een heleboel te gekke workshops! ’s Middags konden de kids zelf aan de slag met wetenschap & techniek. Binnenkort kunnen jullie lezen wat er in de middag allemaal te beleven viel :)

Houd tot die tijd onze website http://www.juniorkennisbank.nl goed in de gaten!

Fotos: Stijn Rompa 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s