Groot, groter, grootst! Ontdek de kracht van Big Data in het Junior Science Café

Heb je ooit weleens nagedacht waarom je op Youtube altijd filmpjes van jouw idool Enzoknol te zien krijgt? En hoe weten ze bij Instagram dat jij zo’n enorme fan bent van kattenfilmpjes? Zou dat met toeval te maken hebben?

Grote kans van niet. Grote bedrijven zijn continu bezig om gegevens over jou te verzamelen. Als jij ergens op klikt online wordt dat ergens anders op een enorme computer opgeslagen.. Hierdoor hebben bedrijven super veel informatie over jou, en weten heel goed waar jij naar kijkt op internet en wat je leuk vindt.

De enorme hoeveelheid aan internetinformatie wordt – met een moeilijk woord – Big Data genoemd. Big Data wordt niet alleen gebruikt om te voorspellen wat voor filmpjes jij graag op Youtube wilt zien. Big Data kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld griepepidemieën te voorspellen. Het wordt dus ook ingezet om mensen te helpen en gezond te houden.

Een simpel middel om aan al deze data te komen is de locatievoorziening die je aanzet op je telefoon of iPad. Hierdoor weten bedrijven exact waar je bent en kunnen je daardoor precies op het juiste moment handige berichten zenden. Dit is heel effectief, maar de vraag is of dit nu echt ons leven beter maakt. Want zegt je aankoopgedrag, de routes die je fietst, de hoeveelheid appjes die je stuurt en wat je op facebook of instagram liked iets over jou als persoon?

Op donderdag 16 februari van 18.30u-20.00u houdt het Tilburg University Junior in samenwerking met het Koning Willem II College een Junior Science Café over Big Data. Basisschoolleerlingen van groep 6, 7 en 8 uit Tilburg en omgeving kunnen zich inschrijven voor een avondje wetenschap met prof. dr. Arjan van den Born, hoogleraar creatief ondernemerschap aan Tilburg University. Hij houdt zich onder andere bezig met de vraag hoe je Big Data effectief kunt inzetten om ons leven juist beter te maken.

Heb jij dus ook zin om kritisch te kijken naar informatie, ben je nieuwsgierig naar de positieve kanten van Big Data en zit je in groep 6, 7 of 8? Schrijf je dan in via dit inschrijfformulier.

Locatie:           de splinternieuwe theaterzaal van het Koning Willem II College
(Tatraweg 80, Tilburg)

Datum:            16 februari 2017

Tijd:                  18:30u-20.00u

Let op: schrijf jezelf snel in want vol=vol. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s