Gratis App ‘TOOL’ Onderzoekend Leren

Hoe werkt dat nou, onderzoekend leren? Om leerlingen én leerkrachten van het basisonderwijs hier een handje mee te helpen, is er nu de gratis app ‘TOOL’. Wetenschapsknooppunt Wageningen University ontwikkelde deze app om leerlingen uit groep 5 t/m 8 te helpen met het opzetten en uitvoeren van een onderzoek. De app ‘TOOL’ werkt volgens het 7-stappenmodel van onderzoekend leren. Ga er nu mee aan de slag of plan het g
ebruik van TOOL voor volgend schooljaar!

De app TOOL is ontwikkeld voor leerlingen uit groep 5 t/m 8, en werkt volgens het 7-stappenmodel van onderzoekend leren. De app is een begeleidend leermiddel en biedt structuur en ondersteuning aan leerlingen bij het zelfstandig uitvoeren van een onderzoek.

Wat kan de app TOOL?

De app doorloopt zeven stappen:
1. Introductie 2. Verkennen 3. Opzetten 4. Uitvoeren 5. Concluderen
6. Presenteren eOnderzoekend leren Tilburg University.JPGn 7. Verdiepen.

Na een introductiescherm en inloggen, kunnen de leerlingen aan de slag met het onderzoek. Leerlingen kunnen op een later tijdstip verder gaan met waar ze gebleven zijn. De leerling kan zelf een onderwerp kiezen en elke stap komt automatisch in het logboek. Dit logboek blijft tijdens het onderzoek beschikbaar en kan worden opgeslagen als word-document en/of worden uitgeprint. Het logboek vormt de basis voor een verslag of een andere uitwerking. Doordat de stappen van het onderzoek steeds in beeld zijn kan de begeleider de juiste vragen stellen per onderzoeksfase.

Een goed onderzoek opzetten is nog best lastig. Hoe stel ik bijvoorbeeld een goede onderzoeksvraag op? en wat is een hypothese? Met deze vragen kan de leerling terecht bij de button “coach”. De coach geeft bij elke fase in het onderzoek een aantal tips en/of achtergrondinformatie.

Wanneer inzetten?

Met de app TOOL speelt het Wetenschapsknooppunt in op de ontwikkelingen van Onderwijs 2032. Hier gaat het om toekomstgericht onderwijs waarin leerlingen kennis en vaardigheden opdoen om succesvol te kunnen deelnemen in de maatschappij van de toekomst. De app TOOL maakt het eenvoudig om daar nu al mee te beginnen! Maken de leerlingen een werkstuk? Doen ze proefjes in de projectweek of in de plusklas? De app TOOL biedt structuur en ondersteuning. Probeer het zelf eens uit!

Voorbereiding

Voor de leerkracht/begeleider is het belangrijk om de app een keer te gebruiken zodat je de vragen en mogelijkheden zelf ervaren hebt. Zo kun je kinderen beter begeleiden als ze in verschillende fases van een onderzoek zitten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s