Ben jij een materialist?

Junior Science Café met Socioloog Peter Achterberg

Junior Science Café met Socioloog Peter Achterberg

Wat hebben hippies, Geert Wilders, Charlie Hebdo, Zwarte Piet en een lied van Kinderen voor Kinderen met elkaar te maken? Alle drie de onderwerpen werden gisterenavond aangehaald door Socioloog Peter Achterberg om het begrip vrijheidsbeleving toe te lichten tijdens het Junior Science Café op het Theresialyceum.

Tijdens het interactieve college van Achterberg werden moeilijke begrippen als sociologie, materialisme, postmaterialisme en schaarste aan de hand van hedendaagse voorbeelden uitgelegd. Zo behandelde Achterberg bijvoorbeeld met een knipoog het begrip schaarste: “Mijn twee dochters hebben geen iPad, maar willen dit wel heel graag. Mijn vrouw en ik hebben wel allebei een iPad. We zijn met vier mensen in ons gezin, maar we hebben maar twee iPads. Dit betekent dat wij in huis een schaarste aan iPads hebben.”

Dat niet alle informatie nieuw was voor de kinderen bleek uit het antwoord op de vraag ‘Wat is een hypothese?’ Zonder enige twijfel werd vanuit de zaal het juiste antwoord gegeven, gevolgd door applaus van alle aanwezige ouders en wetenschappers.

De kinderen kregen niet alleen informatie over begrippen en de geschiedenis van vrijheidsbeleving, ze kwamen tijdens de avond ook dingen over zichzelf te weten. Zo testte Achterberg bijvoorbeeld of de kinderen in de zaal materialistisch of postmaterialistisch ingesteld zijn. En wat bleek: de meeste kinderen in de zaal hadden nog geen duidelijke voorkeur, zij behoren volgens Achterberg tot de mengvorm en zullen zich in de komende jaren in de richting van een materialist ofwel een postmaterialst ontwikkelen.

Of het nu over de discussie rondom Geert Wilders, Charlie Hebdo, Zwarte Piet of een lied van Kinderen voor Kinderen ging, één ding is na de avond op het Theresialyceum duidelijk. In verschillende tijdsperken en in verschillende landen worden ideeën over vrijheidsbeleving, tolerantie, vrijheid van meningsuiting, onafhankelijkheid en gehoorzaamheid anders beoordeeld en niet iedereen vindt dezelfde normen en waarden even belangrijk.

Wil jij meer over de verschillen tussen normen en waarden in verschillende landen weten, bekijk dan onze nieuwe module over Europese Normen en Waarden op www.kinderkennisbank.nl.

Lijkt het jou ook leuk om de volgende keer aanwezig te zijn bij een van onze activiteiten. Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s