2. Lichaam of geest?

Wat is? Voorbeeld Onderzoek Verdieping Meer weten?

voorbeeld  Lichaam of geest?

Sinds de mens begon na te denken over de vraag “wat is de mens?” is er ook nagedacht over de vraag “heeft de mens een lichaam, of een geest, of allebei?”. Het idee dat er twee verschillende dingen zijn, lichaam en geest, heet dualisme. De mens heeft volgens de dualist zowel een lichaam als een geest en deze werken op de één of andere manier met elkaar samen. Bijvoorbeeld jouw geest denkt: ik wil mijn arm optillen, en vervolgens gaat in jouw lichaam je arm omhoog. Er zijn ook filosofen die denken dat lichaam en geest één zijn, bijvoorbeeld dat wat wij “de geest” noemen alleen maar processen in je hersenen zijn. Deze opvatting heet monisme.

voorbeeld   Voorbeeld: Orgaandonatie

Wanneer bepaalde belangrijke delen van je lichaam niet goed werken, bijvoorbeeld je longen, kan het zijn dat je nieuwe longen krijgt. Die longen zijn dan van iemand anders geweest, die andere persoon is overleden en heeft niet gezegd dat zijn of haar longen opnieuw gebruikt mogen worden. Dit gebeurt in het filmpje bij Eline.


   Onderzoek

Plato zei “het lichaam is de gevangenis van de ziel”. Wat bedoelt hij daarmee, denk je? Waarom zie je aan deze uitspraak dat Plato een dualist is? Wat ben jij, denk je, een lichaam of een geest? Of allebei?

Een goede manier om uit te vinden hoe je hier over denkt, is door na te denken over de vraag wat er met je gebeurt als je doodgaat. Als je denkt dat de ziel doorleeft als je lichaam dood gaat, denk je blijkbaar dat je lichaam en je ziel iets anders zijn.

   Vragen

•   Wat zegt orgaandonatie over wie je bent?

•   Ben je nou je lichaam, of je geest, of allebei?

•   En als je een beetje je lichaam bent, geef je dan een stukje van jezelf weg aan iemand anders?

•   Als Eline nieuwe longen krijgt, is ze dan na de operatie iemand anders? Waarom wel of waarom niet?

   Verdieping

Dick Swaab is een wetenschapper die onderzoek doet naar de hersenen van de mens. Hij heeft een boek geschreven waarin hij zegt dat de mens zijn hersenen is. De ziel bestaat niet. Alles wat wij doen, denken, willen, dromen, komt door processen in onze hersenen. Wij zijn alleen maar onze biologische hersenen en verder niets. Er bestaat dus ook geen vrije wil.

kkb identiteitstheorie

   Vragen

•   Hoe denk jij over vrije wil?

•   Ben je zonder je hersenen nog iemand, of niet? Of zit je ziel in de hersenen?

   Meer weten?

Het thema Filosofische antropologie behandelen we aan de hand van de volgende vier onderwerpen. Klik op een van de onderwerpen en kom alles te weten over filosofische antropologie.

  1. Wat is de mens?
  2. Lichaam of geest?
  3. Wat gebeurt er als je doodgaat?
  4. Ben je een jongen of een meisje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s