1. Wat is tijd?

Wat is? Voorbeeld Onderzoek Verdieping Meer weten?

voorbeeld   Wat is tijd?

Iedereen heeft leren klokkijken, maar ‍‍‍‍‍wat is tijd eigenlijk? ‍‍‍‍‍‍Wanneer is het “nu”? Als je probeert te zeggen “Nu doe ik mijn jas aan” is het “nu” waar je het over hebt eigenlijk alweer voorbij zodra je de zin hebt uitgesproken. Ook voor het verleden en de toekomst geldt dat het niet altijd duidelijk is wat dat precies is. Als je bijvoorbeeld nu denkt aan iets in het verleden, is dat moment dan in het verleden of eigenlijk in het nu?

voorbeeld   Voorbeeld: tijdreizen
teletijdmachine.jpg

In Suske & Wiske kunnen de striphelden door de tijd reizen met de teletijdmachine van Professor Barabas. De professor stelt op de machine in naar welke datum en welke plek de machine je toe stuurt, je gaat in de cabine staan en je wordt erheen geflitst.

   Onderzoek

Lees de volgende tekst van Brigitte Kaandorp:
Weet je wat ik ook niet kan? Dat is ook, nou, dat is zo stom. Dat is zo stom. Ik kan mijn eigen vuilniszak niet buiten zetten. Dat wil zeggen, ik kan die fysieke handeling wel uitvoeren, wel zo met die zak. Zo uit m’n tuin, die gang door met die zak en zo op de stoep. Dan sta ik met die zak boven de stoep, maar dan weet ik dat op het moment dat die zak de stoep raakt, dat er precies op de ene seconde over de hele wereld honderdduizenden andere zakken ook de stoep raken. En dan kan je ‘m wel een seconde later neerzetten, maar dan zijn er weer andere zakken op andere plaatsen die de stoep raken. Of een seconde eerder. Maar daar ben je dan al te laat voor. Maar dat maakt ook niet uit, want het gaat de hele dag door. Ik sta wel es een half uur zo van: nu nu nu NU nu NU nu. Maar dat maakt niet uit, het gaat de hele dag door. En toen dacht ik, dan zet ik ‘m ’s nachts buiten, maar dan heb je Australië en Nieuw-Zeeland die al die zakken buiten – ja – er is geen moment op de dag of nacht, dat je zeker weet dat je in je eentje de vuilniszak buiten kan zetten.

Snap je het probleem van Brigitte Kaandorp? Is er een moment waarop je als enige een vuilniszak op de stoep kunt zetten? Als je zegt “nu zet ik mijn vuilniszak op de stoep”, wanneer is het dan “nu”? Is nu één moment, één punt, of is het een periode? Bijvoorbeeld de twee seconden die het duurt om je vuilniszak neer te zetten? Of de twee minuten vanaf het moment dat je de vuilniszak uit de prullenbak haalt tot het moment dat je ‘m op de stoep zet? Kun je aanwijzen wat het “nu” is? Als dat niet kan, bestaat “nu” dan wel?

   Vragen

•   Zal het in de toekomst mogelijk zijn om door de tijd te reizen, denk je?

•   Kun je dan terugreizen zodat je jezelf tegenkomt in het verleden?

•    Als dat mogelijk zou zijn, zou je jezelf dan niet al ontmoet hebben?

•   Welke problemen zouden er ontstaan denk je, als je door de tijd zou reizen?

   Verdieping: tijddilatatie

De speciale relativiteitstheorie is een belangrijke theorie in de natuurkunde. De theorie is bedacht door Albert Einstein. De theorie zegt iets over energie en massa. Stel dat je in de ruimte gaat reizen. Je bent dus een mens en je zit in een ruimteschip. Jij hebt een bepaald gewicht (je bent bijvoorbeeld 45 kilo). In de natuurkunde noem je dit “massa”. Om het ruimteschip te kunnen laten vliegen heb je energie nodig. Hoe harder je wilt gaan, hoe meer energie je nodig hebt. Bovendien zegt de theorie van Einstein dat de lichtssnelheid (zo snel als het licht van punt A naar punt B gaat) altijd hetzelfde blijft. De formule die hierbij hoort is “E=Mc“. E staat voor energie, M voor massa, c voor de snelheid van het licht. Uiteindelijk kan niets sneller gaan dan het licht.

Het gekke van deze theorie is dat soms de tijd voor jou anders lijkt dan de tijd voor mij. Dezelfde gebeurtenis duurt op jouw horloge langer dan op die van mij. Dit heet “tijddilatatie“. Kijk maar eens naar het filmpje hier onder (kijk maar een paar keer).

Kun je uitleggen waarom voor iemand op de trein het weerkaatsen van het licht korter duurt dan voor iemand die de trein ziet rijden? Wat zegt dit over tijd? Is tijd anders voor verschillende mensen? Bestaat tijd wel?
Als er geen mensen met horloges zouden bestaan, zou tijd dan bestaan?

   Meer weten?

Het thema Metafysica behandelen we aan de hand van de volgende vier onderwerpen. Klik op een van de onderwerpen en kom alles te weten over metafysica.

  1. Wat is tijd?
  2. Bestaat God?
  3. Heeft alles een doel?
  4. Bestaat vrije wil?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s