1. De ideale staat (oud)

Wat is?

Overal waar mensen samen leven moeten zij dat op een bepaalde manier doen. Er moeten regels zijn voor de manier waarop mensen met elkaar omgaan. De regels voor hoe alle Nederlanders met elkaar samen moeten leven, zijn bijvoorbeeld vastgelegd in het Nederlands Wetboek. Filosofen denken na over hoe mensen het beste samen kunnen leven. Zij denken bijvoorbeeld na over de vraag: “Hoe ziet de ideale, de perfecte staat eruit?”

Onderzoek

paradijs.jpg

Volgens de Bijbel leefden de eerste mensen in het paradijs. Hier was alles perfect. De mensen leefden in harmonie met de natuur. In die situatie waren alle mensen hun eigen baas, ze hadden geen ministers en presidenten. Zou het kunnen dat wij onze huizen verlaten en ook weer zo in de natuur gaan leven?

Gesprekstip: monoloog
– Houd een monoloog waarin je betoogt dat mensen het beste (weer) in de natuur kunnen gaan leven.
– Houd een monoloog waarin je betoogt dat de mens moet blijven zoals hij nu leeft, omdat we niet zonder ministers en presidenten kunnen.

Voorbeeld
De prins van Egypte: In de Disneyfilm “de prins van Egypte” wordt het Bijbelverhaal Exodus verteld. In Egypte leefden in die tijd twee volken: de Hebreeërs en de Egyptenaren. Omdat de slaven te sterk werden en de farao bang was dat ze misschien in opstand zouden komen, beval hij dat alle mannelijke babies van de slaven moesten worden verdronken. Een slavenmoeder die net een zoontje had gekregen, stopte hem in een mandje en legde hem op de rivier. Zo werd hij gevonden door de vrouw van de Farao. Zij noemde hem Mozes en hij groeide op aan het hof.

Onderzoek

Gesprekstip: dialoog
Startvraag: kun je je voorstellen dat het als Egyptische farao handig is om een volk van slaven te hebben die voor je werken?
Verdiepingsvragen: als jij Farao was, zou je dan ook slaven voor je laten werken? Waarom wel of waarom niet? En zo niet, wie moet er dan pyramides bouwen? Vind je het terecht dat sommige mensen, zoals farao’s en prinsen, een luxer leven dan andere mensen, zoals gewone burgers? Is de situatie in de film vergelijkbaar met de situatie in Nederland?

Verdieping

Kijk hieronder ook deel 2 van “de prins van Egypte”.

Zodra Mozes ontdekt dat hij eigenlijk de zoon van een slavin is besluit hij om zijn volk te bevrijden. Dit is een moreel dilemma voor hem (zie ook: ethiek, onderwerp 4: morele dilemma’s). Hij wil zijn volk, de slaven, bevrijden. Maar hiervoor moet hij wel tegen zijn eigen broer ingaan. Wat zou jij doen als jij hem was? Zou je het volk bevrijden of gewoon een lekker leventje houden in het paleis? Zou Mozes de slaven ook bevrijd hebben als hij er nooit was achter gekomen dat hij één van hen was? Wat zou jij hebben gedaan als je Ramses was, had je de slaven laten gaan?